• DİKKAT !

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak Dosya Yükleme tamamen ücretsizdir.

Soru Power Query M Dilinde Farklı Formatlardaki Karmaşık Tarih Metinlerini Standart Datetime Formatına Dönüştürme

avcibahar

Yeni Üye
Aktivite

0%

Aldığı beğeni
0
Konu Sahibi
Windows 10 Google Chrome 152
Selamlar,

Farklı şubelerden ve ERP sistemlerinden gelen Excel tablolarını Power Query (Veri Al ve Dönüştür) kullanarak tek bir konsolide raporda birleştiriyorum. Fakat en büyük sorunum "Tarih" sütununda.Gelen verilerde tarih formatları tamamen karmaşık durumda. Aynı sütunun içinde 31.08.2026, 2026/08/15, 12-07-2026 ve hatta bazılarında 2026-06-20 00:00:00 gibi metinsel ifadeler var. Power Query arayüzünden "Tarih Olarak Değiştir" dediğimde satırların yarısı Error (Hata) veriyor.Ekteki örnek dosyada yer alan bu karmaşık metin sütununu, Power Query M Dili (Gelişmiş Düzenleyici) kullanarak tek bir seferde, bölgesel ayarlardan etkilenmeden hatasız olarak standart tarih formatına nasıl dönüştürebilirim? Yazılması gereken özel DateTime.FromText veya Text.Split fonksiyon kombinasyonu nasıl olmalıdır?

Ekli dosyalar

Merhaba,
Power Query arayüzündeki standart dönüşümler tek tip format beklediği için bu tarz karmaşık sütunlarda Error hatası üretiyor. Gelişmiş Düzenleyici (M Dili) üzerinden, tüm tarih olasılıklarını içeren esnek bir fonksiyon yazarak bu sorunu aşabiliriz.
Benzer bir senaryoda şu M dili adımı ile çözüme ulaşmıştım. Sütun Ekle > Özel Sütun diyerek aşağıdaki formülü eklemeyi deneyebilirsiniz.

HTML:
JavaScript:
İçeriği görebilmek için Giriş yap ya da Üye ol.

Buradaki mantık şu: Formats = {...} parametresi sayesinde Power Query'ye hücrenin içindeki metni bu 4 yaygın formatla karşılaştırmasını söylüyoruz. Eşleşen formatı bulup akıllıca algılıyor ve bölgesel ayarlardan etkilenmeden Datetime tipine çeviriyor.
Tabi veri seti çok daha büyük olduğunda bu fonksiyonun sorgu katlanmasını (Query Folding) bozup bozmayacağını tam kestiremiyorum. Power Query uzmanı hocalarımızın ekli dosya üzerinden daha performanslı bir M dili veya ara adım önerisi olur mu?

Windows 10 Google Chrome 151
Farklı bir sütuna
tarihleri 1 ile çarptırsa olmaz mı?
sütunu da tarih olarak biçimlendirse

Konu Sahibi
Patron hocam ve Akuma hocam, değerli dönüşleriniz için çok teşekkürler.
Patron hocam, önerdiğiniz 1 ile çarpma mantığı aslında harika bir yaklaşım. Ancak direkt sütunu çarptığımda Power Query Expression.Error veriyor.
Acaba Power Query arayüzündeki "Hataları Değiştir (Replace Errors)" adımlarını kullanarak ya da "Örnekten Sütun Ekle (Column from Examples)" sihirbazıyla sizin bahsettiğiniz bu pratik mantığı kod yazmadan arayüzden nasıl kurgulayabiliriz?
Gelişmiş düzenleyiciye (M diline) girmeden, sadece arayüz adımlarıyla bu karmaşık tarihleri dönüştürebileceğimiz o pratik şablon kurguyu ekli dosya üzerinde deneyip paylaşabilir misiniz? Sizin arayüz çözümleriniz bizim için çok öğretici oluyor, merakla bekliyorum.

Geri