Değerli Öğretmenlerimiz ve ExcelCozum.com Sakinleri,
Yeni eğitim-öğretim yılı başlarken, dönem boyunca yüzlerce öğrencimizin sınav, sözlü ve devamsızlık takibini yapacağımız Excel şablonlarını hazırlamaya başladık. Ancak her dönem sonunda, aceleyle hazırlanan tablolarda e-Okul'a not girerken ciddi hatalar ya da yuvarlama problemleri yaşanabiliyor.
Moderatör ekibi olarak, bir öğretmenin Excel'de kişisel not defteri veya sınav analiz şablonu hazırlarken kesinlikle dikkat etmesi gereken kritik noktaları ve altın kuralları tek bir başlıkta toplamak istedik.
❌ 1. Girilmeyen (Boş) Notlar ve Hata Yönetimi
En sık yapılan hata, sınavı veya sözlüsü henüz yapılmamış hücreleri formüle dahil ederken tablonun çökmesidir.
🔢 2. MEB Yönetmeliğine Uygun Yuvarlama Problemi
Milli Eğitim Bakanlığı e-Okul sistemi, dönem sonu ağırlıklı notları hesaplarken küsuratları en yakın tam sayıya veya belirli bir yuvarlama kuralına göre sisteme işler.
🚨 3. Devamsızlık Sınırı ve Koşullu Biçimlendirme
Dönem sonunda hangi öğrencinin devamsızlıktan kaldığını gözle aramak yerine Excel'in bunu size otomatik söylemesini sağlayın.
📋 4. e-Okul'dan Alınan Listelerin Formatı (Metin Olarak Saklanan Sayılar)
e-Okul sisteminden Excel formatında indirdiğiniz öğrenci listelerinde veya okul numarasında bazen sayılar "Metin" formatında inebilir.
Sizler de kendi şablonlarınızı hazırlarken karşılaştığınız sorunları veya kullandığınız pratik formülleri bu konunun altında paylaşabilirsiniz. Teknik destek almak istediğiniz kurgular için forumumuzun Eğitim, Öğretmen ve Öğrenci Şablonları kategorisinde yeni konu açmaktan çekinmeyin.
Tüm öğretmenlerimize şimdiden sorunsuz ve keyifli bir dönem dileriz!
Yeni eğitim-öğretim yılı başlarken, dönem boyunca yüzlerce öğrencimizin sınav, sözlü ve devamsızlık takibini yapacağımız Excel şablonlarını hazırlamaya başladık. Ancak her dönem sonunda, aceleyle hazırlanan tablolarda e-Okul'a not girerken ciddi hatalar ya da yuvarlama problemleri yaşanabiliyor.
Moderatör ekibi olarak, bir öğretmenin Excel'de kişisel not defteri veya sınav analiz şablonu hazırlarken kesinlikle dikkat etmesi gereken kritik noktaları ve altın kuralları tek bir başlıkta toplamak istedik.
❌ 1. Girilmeyen (Boş) Notlar ve Hata Yönetimi
En sık yapılan hata, sınavı veya sözlüsü henüz yapılmamış hücreleri formüle dahil ederken tablonun çökmesidir.
- Hata:
= (B2+C2+D2+E2) / 4şeklinde düz toplama-bölme yapmak, boş bir hücre olduğunda veya öğrenci raporluysa #DEĞER! hatası verir. - Çözüm: Hücre boşsa ortalamaya dahil etmemesi için mutlaka ORTALAMA (AVERAGE) fonksiyonunu veya olası hataları gizlemek için EĞERHATA (IFERROR) kalıplarını kullanın.
🔢 2. MEB Yönetmeliğine Uygun Yuvarlama Problemi
Milli Eğitim Bakanlığı e-Okul sistemi, dönem sonu ağırlıklı notları hesaplarken küsuratları en yakın tam sayıya veya belirli bir yuvarlama kuralına göre sisteme işler.
- Öneri: Excel'de düz bıraktığınız 54,5 veya 84,49 gibi notlar e-Okul ile uyuşmayabilir. Ortalama formüllerinizin dışına mutlaka YUVARLA (ROUND) fonksiyonunu giydirin. Örneğin: =YUVARLA(Formülünüz; 0) ya da iki basamak için
=YUVARLA(Formülünüz; 2).
🚨 3. Devamsızlık Sınırı ve Koşullu Biçimlendirme
Dönem sonunda hangi öğrencinin devamsızlıktan kaldığını gözle aramak yerine Excel'in bunu size otomatik söylemesini sağlayın.
- Öneri: Özürsüz devamsızlık sınırı olan 10 günü aşan öğrencileri yakalamak için tablonuza Koşullu Biçimlendirme (Conditional Formatting) uygulayın. Devamsızlık sütunu 10'dan büyük olduğunda satırı otomatik kırmızıya boyayarak riskli öğrencileri dönem içinde canlı takip edin.
📋 4. e-Okul'dan Alınan Listelerin Formatı (Metin Olarak Saklanan Sayılar)
e-Okul sisteminden Excel formatında indirdiğiniz öğrenci listelerinde veya okul numarasında bazen sayılar "Metin" formatında inebilir.
- Hata: Sayı gibi görünen ama sol üst köşesinde küçük yeşil bir üçgen olan hücreler, DÜŞEYARA veya ÇAPRAZARA yaparken formülün çalışmamasına (eşleşme bulunamamasına) sebep olur.
- Çözüm: Bu sütunları seçip ünlem işaretine basarak "Sayıya Dönüştür" demeyi veya formül içinde SAYIYAÇEVİR (VALUE) fonksiyonunu kullanmayı unutmayın.
Sizler de kendi şablonlarınızı hazırlarken karşılaştığınız sorunları veya kullandığınız pratik formülleri bu konunun altında paylaşabilirsiniz. Teknik destek almak istediğiniz kurgular için forumumuzun Eğitim, Öğretmen ve Öğrenci Şablonları kategorisinde yeni konu açmaktan çekinmeyin.
Tüm öğretmenlerimize şimdiden sorunsuz ve keyifli bir dönem dileriz!