• DİKKAT !

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak Dosya Yükleme tamamen ücretsizdir.

Soru Noktayla yazılan tarihleri excel filtrede yıla aya göre gruplamıyor

arzengor

Yeni Üye
Aldığı beğeni
3
Katkı
%8
Excel V
Office 2019 TR
Konu Sahibi
Selamlar, log sisteminden Excel'e bir veri çektim ama tarihler 25.10.2025 şeklinde görünüyor. Normalde filtre okuna basınca Excel bunu Yıl, Ay diye otomatik paketler ya, bende o olmuyor. Bildiğiniz düz metin gibi Upuzun bütün tarihleri alt alta listeliyor, filtreleme yapamıyorum. Hücre biçimlendirden Tarih seçtim yine düzelmedi. Bu tarihleri filtrede düzgün görünecek şekilde topluca nasıl normale döndürürüm

Ekli dosyalar

Selamlar, log sisteminden Excel'e bir veri çektim ama tarihler 25.10.2025 şeklinde görünüyor. Normalde filtre okuna basınca Excel bunu Yıl, Ay diye otomatik paketler ya, bende o olmuyor. Bildiğiniz düz metin gibi Upuzun bütün tarihleri alt alta listeliyor, filtreleme yapamıyorum. Hücre biçimlendirden Tarih seçtim yine düzelmedi. Bu tarihleri filtrede düzgün görünecek şekilde topluca nasıl normale döndürürüm
Veri → Metni Sütunlara Dönüştürseç.

Açılan pencerede:

1. adım:
Sınırlandırılmış seçili kalsın → İleri

2. adım:
Hiçbir şeyi değiştirme → İleri

3. adım:
Burada Sütun veri biçimi → Tarih seç.

Yanındaki seçenekten:

GAY (Gün-Ay-Yıl) seç.

Sonra Son.

Evet, sorun tam olarak bu: Log sisteminden gelen 25.10.2025 değerleri tarih gibi görünüyor ama Excel onları metin olarak saklıyor. Hücre biçimini “Tarih” yapmak metni gerçek tarihe çevirmediği için filtrede 2025 → Ekim → 25 şeklinde gruplanmıyor.

Office 2019 TR'de en kolay çözüm formülsüz:

B sütunundaki tarihlerin tamamını seçin.
Veri → Metni Sütunlara Dönüştür seçin.
İlk ekranda Sınırlandırılmış → İleri.
İkinci ekranda hiçbir ayırıcıyı işaretlemeden İleri.
Son ekranda Sütun veri biçimi → Tarih seçin.
Yanındaki seçenekten GAY seçin. (Gün-Ay-Yıl)
Son deyin.

Böylece 25.10.2025 görünüşte aynı kalacak ama artık Excel'in içinde gerçek tarih değeri olacak.

Sonrasında filtreyi açtığınızda şöyle gruplanması gerekir:

2025
→ Ekim
→ Kasım
→ Aralık

2026
→ Ocak

Geri