• DİKKAT !

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak Dosya Yükleme tamamen ücretsizdir.

Soru Koşullu Biçimlendirme (Conditional Formatting) Çok Satırlı Büyük Dosyalarda Aşırı Kasmaya Neden Oluyor - Formülle Alternatif Renklendirme Mümkün mü?

mustafatekdemir

Yeni Üye
Aldığı beğeni
3
Katkı
%0.00
Konu Sahibi
Merhaba arkadaşlar, forumda "Excel neden kasar" konularını okudum ama benim durumum biraz farklı.
Dosyamda ağır formüller yok, veriler ham metin ve sayı. Ancak yaklaşık 40 bin satırlık bu tabloda, vadesi geçen günlere göre satırları renklendiren 4-5 farklı "Koşullu Biçimlendirme" (Formüle dayalı renklendirme) kuralı var. Sırf bu kurallar yüzünden sayfayı aşağı kaydırırken bile Excel donuyor, kilitleniyor. Kuralları silince dosya uçuyor, ekleyince resmen felç oluyor. Excel'in koşullu biçimlendirme motorunun bu kadar hantal olduğunu bilmiyordum.
Dosyayı kasmayacak, sayfa kaydırırken arkada sürekli hesaplama yapıp işlemciyi sömürmeyecek, koşullu biçimlendirme alternatif bir yöntem var mıdır? (Hücre biçimlendirme kodları veya hileli bir formülle bu görünümü performans kaybetmeden nasıl sağlarız?)

Ekli dosyalar

örnekte koşularınız yok. en azında neyi neye göre yaptığınızı gösterseydiniz ona göre bakabilirdik.
bu düzden verileri tabloya çevirip filtre ile ( dilimleyici de olabilir) istediğiniz durumları listeleyebilirsiniz.
renklendirme olmadığından ve sadece seçili durum getireceği için yavaşlama olmaz.
ama dediğim gibi kullandığınızın verileri değişik halde örneğini verirseniz belki yaptığınıza göre de
hocalarım çözüm sunabilirler.

40.000 satır ve 4-5 farklı biçimlendirme.. Excel in HİÇ sevmediği bir durum. Hele sütun sayısı da fazla ise.

Merhaba,

Diyelim ki 40.000 satırlık veriyi kasmadan koşullu biçimlendirme ile renklendirdiniz. Bu kadar verinin renk kontrolünü nasıl yapıyorsunuz.

Mantıksal bir kontrol olmaz. Bunun yerine Pivot+Slicer kullanarak daha hızlı raporlar ve kontrol sağlayabilirsiniz. Direkt hedefe odaklanmış olursunuz.

Merhaba arkadaşlar, forumda "Excel neden kasar" konularını okudum ama benim durumum biraz farklı.
Dosyamda ağır formüller yok, veriler ham metin ve sayı. Ancak yaklaşık 40 bin satırlık bu tabloda, vadesi geçen günlere göre satırları renklendiren 4-5 farklı "Koşullu Biçimlendirme" (Formüle dayalı renklendirme) kuralı var. Sırf bu kurallar yüzünden sayfayı aşağı kaydırırken bile Excel donuyor, kilitleniyor. Kuralları silince dosya uçuyor, ekleyince resmen felç oluyor. Excel'in koşullu biçimlendirme motorunun bu kadar hantal olduğunu bilmiyordum.
Dosyayı kasmayacak, sayfa kaydırırken arkada sürekli hesaplama yapıp işlemciyi sömürmeyecek, koşullu biçimlendirme alternatif bir yöntem var mıdır? (Hücre biçimlendirme kodları veya hileli bir formülle bu görünümü performans kaybetmeden nasıl sağlarız?)
Sen aşağı yukarı kaydırırken Excel boş durmuyor, ekrandaki hücrelerin renklerini tekrar tekrar hesaplıyor. Hele formüllü birkaç tane kural varsa makineyi yoruyor. Bunun en temiz çözümü koşullu biçimlendirmeyi komple kaldırıp VBA’ya yaptırmak.
Yani makro bir kere çalışacak, satırlara bakacak, hangi satır kırmızı olacak, hangisi sarı olacak, hangisi yeşil olacaksa boyayıp bırakacak. Sonra Excel artık her kaydırmada renk hesabı yapmayacağı için dosya çok daha seri çalışacak.
Tek dezavantajı şu: Veri değişirse renkler kendiliğinden değişmez. Makroyu tekrar çalıştırırsın, 2-3 saniye içinde yeniden boyar.
Ama benim tercihim büyük dosyada direkt VBA ile sabit renklendirme. Bir kere boyat, sonra Excel’i rahat bırak. 30-40 bin satırda özellikle kaydırma ve dosyanın genel tepkisi bayağı fark eder.

Konu Sahibi
Hocalarım harikasınız, Excel'in bu dosyalarda neden kilitlendiğini sayenizde çok net anladım.
Korhan AYHAN hocam Pivot ve Slicer öneriniz için teşekkürler, raporlama sayfalarımda kesinlikle uygulayacağım. azraep hocam kuralları eklemeyi unuttuğum için kusura bakmayın.
SNNAY hocam, bahsettiğiniz makro ile sabit renklendirme fikri aklıma çok yattı. Excel'i her kaydırmada yormaktansa butona basıp 2 saniyede boyatmak harika olur. Rica etsem bu mantıkla çalışacak örnek bir VBA kod yapısı paylaşabilir misiniz? Sütun ve vade detaylarını ona göre uyarlayabilirim.
Galapagos hocam, Excel'in hiç sevmediği durum tespitiniz olayı özetledi zaten, ben de acı yoldan tecrübe etmiş oldum.
Emeği geçen tüm hocalarıma çok teşekkür ederim, hayırlı forumlar.

Geri