• DİKKAT !

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak Dosya Yükleme tamamen ücretsizdir.

Çözüldü İki Tarih Arasındaki Farkı "X Yıl Y Ay Z Gün" Formatında Dinamik Yazdırma

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Durum
Konu Çözümlendiği İçin Kapatılmıştır.

crewbek

Yeni Üye
Aldığı beğeni
2
Excel V
Office 2024 TR
Konu Sahibi
Hocalarım selamlar, iyi forumlar. Personellerin kıdem tazminatı ve kıdem sürelerini takip ettiğim bir tablom var. Excel'de düz çıkarma yapınca sadece toplam gün sayısını veriyor. Ama benim yönetim raporu için iki tarih arasındaki farkı yan hücreye direkt metin olarak '3 Yıl, 5 Ay, 12 Gün' şeklinde dinamik yazdırmam gerekiyor. ETARİHLİ (DATEDIF) fonksiyonu ile yıl ve ayı ayrı ayrı bulabiliyorum ama hepsini tek bir hücrede, aralarına virgül koyarak ve eğer yıl veya ay 0 ise orayı pas geçerek (örn: 0 yıl yazmasın, direkt 5 Ay 12 Gün yazsın) tek bir formülle nasıl birleştirebilirim?
Örnek dosyam ektedir, desteklerinizi bekliyorum.

Çözüm
Bu da hem Bilgilendirme ve hem de alternatif olsun....

ETARİHLİ(DATEDIFF) işlevi işlevsel bir fonksiyon olmasına rağmen, İşlev listelerinde bulunmayan bir fonksiyondur. Diğer bir deyişle, bu GİZLİ bir fonksiyondur.
Neden pekala?
Çünkü bu işlevle BAZI tarih farkı hesaplamalarında HATALI sonuçlar elde ediliyor. Burada BAZI tarihler için kısmını özellikle vurgulayayım...Zira genellikle sonuçlar doğru hesaplandığından dolayı da bu işlev Gizli de olsa işlevseldir....

Burada, BAZI tarihlere örnekler de vererek bir dosya ekliyorum...
Dosya aşağıdaki resimdwki gibidir... İncelersiniz...

1788801877943.png
Hocalarım selamlar, iyi forumlar. Personellerin kıdem tazminatı ve kıdem sürelerini takip ettiğim bir tablom var. Excel'de düz çıkarma yapınca sadece toplam gün sayısını veriyor. Ama benim yönetim raporu için iki tarih arasındaki farkı yan hücreye direkt metin olarak '3 Yıl, 5 Ay, 12 Gün' şeklinde dinamik yazdırmam gerekiyor. ETARİHLİ (DATEDIF) fonksiyonu ile yıl ve ayı ayrı ayrı bulabiliyorum ama hepsini tek bir hücrede, aralarına virgül koyarak ve eğer yıl veya ay 0 ise orayı pas geçerek (örn: 0 yıl yazmasın, direkt 5 Ay 12 Gün yazsın) tek bir formülle nasıl birleştirebilirim?
Örnek dosyam ektedir, desteklerinizi bekliyorum.
Deneyiniz;

HTML:
Kod:
İçeriği görebilmek için Giriş yap ya da Üye ol.

Merhaba.

Buda Alternatif olsun.
HTML:
Kod:

Öneri olarak Kıdem hesabını Gün Üzerinden yapmanızı tavsiye ederim. Bu şekilde Yıl Ay Gün hesabı yapıp Kıdem hesaplandığında, Kısa süreli çalışanlarda çok fark oluşmaz ama uzun süreli çalışanlarda fark çıkar. Çünkü 360 a böleceğinizden ve kıdemi buna göre hesaplayacağınızdan çalıştığı günlerin kıdemi kaçıyor. SGK nın Aylık 30 gün yıllık 360 gün üzerinden yatırılması ile Kıdem hesabında yılın 360 gün sayılması farklı şeyler. Kıdem mantığından personelin o fiili çalışma günlerine göre hakkettiği bir ücret var. Bu nedenle gün üzerinden hesaplama daha doğru.

İyi çalışmalar.

Bu da hem Bilgilendirme ve hem de alternatif olsun....

ETARİHLİ(DATEDIFF) işlevi işlevsel bir fonksiyon olmasına rağmen, İşlev listelerinde bulunmayan bir fonksiyondur. Diğer bir deyişle, bu GİZLİ bir fonksiyondur.
Neden pekala?
Çünkü bu işlevle BAZI tarih farkı hesaplamalarında HATALI sonuçlar elde ediliyor. Burada BAZI tarihler için kısmını özellikle vurgulayayım...Zira genellikle sonuçlar doğru hesaplandığından dolayı da bu işlev Gizli de olsa işlevseldir....

Burada, BAZI tarihlere örnekler de vererek bir dosya ekliyorum...
Dosya aşağıdaki resimdwki gibidir... İncelersiniz...

1788801877943.png

Çözüm
Alternatif olsun diye...
Aşağıda 2 ayrı formül var. Hangisini istersen onu kullanabilirsin.
HTML:
Kod:

HTML:
Kod:

Deneyiniz. Lütfen dönüş yapınız.

Konu Sahibi
Hocalarım selamlar, vallahi muazzamsınız. Harika bir bilgi havuzu olmuş burası, elleriniz dert görmesin.

SNNAY hocam, paylaştığınız ilk formül tam istediğim gibi sıfırları eleyip metinleri birleştirdi, çok teşekkür ederim.
KarıncaZ hocam, kıdem tazminatının gün üzerinden hesaplanması gerektiği uyarınız çok makbule geçti. Hak kaybı olmasın diye rapordaki bu metin formatını sadece yönetimin görsel sunumu için bıraktım, arka plandaki tazminat çarpanını dediğiniz gibi direkt fiili gün bazına çevirdim. Çok kritik bir detaydı, minnettarım.
52779 hocam, ETARİHLİ fonksiyonunun bazı tarihlerde sapıttığını duymuştum ama bu kadar detaylı ve örnek dosyalı anlatımınız ufkumu açtı. Eklediğiniz dosyayı hemen arşive attım, bilgilendirme için çok sağ olun.
kralım hocam, paylaştığınız alternatif formüller için de ayrıca teşekkürler, arşivime ekledim. İmzanızdaki bilgisayar kurallarına da ayrıca bayıldım, çok haklısınız :)

Sorumun karşılığını fazlasıyla aldım ve dosyamı sorunsuz tamamladım. Emek veren tüm hocalarıma tekrardan çok teşekkürler.

Bu da farklı bir yaklaşım.

Durum
Konu Çözümlendiği İçin Kapatılmıştır.
Geri