• DİKKAT !

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak Dosya Yükleme tamamen ücretsizdir.

Çözüldü İki Farklı Para Birimli Cari Hesap Ekstresini Tarih Sırasına Göre Yürüyen Bakiye ile Konsolide Etme

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Durum
Konu Çözümlendiği İçin Kapatılmıştır.

finans_ufuk

Yeni Üye
Aktivite

0%

Aldığı beğeni
1
Excel V
Office 2019 TR
Konu Sahibi
Windows 10 Google Chrome 152
Arkadaşlar selamlar, finans departmanında yaşadığımız kronik bir soruna forumda çözüm arıyorum.Elimde aynı müşteriye ait biri TL, diğeri USD cinsinden iki farklı cari hesap ekstresi var. Bu iki tablodaki verileri (Tarih, Açıklama, Borç, Alacak) tek bir sayfada birleştirmek ve tarih sırasına (kronolojik) göre dizip en sağ sütunda hem TL hem USD için ayrı ayrı "Yürüyen Bakiye" (Running Balance) hesaplatmak istiyorum.Satır sayıları çok fazla olduğu için DÜŞEYARA veya ÇAPRAZARA ile tarih sıralaması değiştiğinde yürüyen bakiye mantığı tamamen sapıtıyor. Formüllerin excel'i kasmadan, iki farklı sayfadaki tarihleri harmanlayıp bakiyeyi doğru kümülatif toplayarak getirmesini nasıl sağlarız? Şablon mantığı kurmamda yardımcı olursanız çok sevinirim.

Çözüm
KarıncaZ hocam merhaba, ilginiz ve değerli sorularınız için çok teşekkür ederim.
Sorunu daha net kurgulamak adına sorduğunuz maddeleri şu şekilde netleştirebilirim:
1-) Kur Bilgisi: Şu aşamada kurları TCMB'den çekip bir kur değerlemesi yapmak yerine, sadece her para biriminin kendi yürüyen bakiyesini kronolojik (tarih) sırasına göre yan yana görmek istiyoruz. Yani döviz çevrimi olmayacak; TL işlemleri kendi bakiye sütununu, USD işlemleri kendi bakiye sütununu kümülatif etkileyecek.
2-) Çapraz Ödeme: TL veya USD sayfalarındaki işlemler tamamen bağımsız giriliyor. Ortak noktaları sadece tarih sırasına göre harmanlanacak olmaları.
3-) Kur Farkı: Dönem sonu kur farkı hesaplamasına gerek yoktur, şimdilik...
Windows 10 Google Chrome 151
Merhaba
Dosyanızı inceledim ancak tam çözüm bulabilmek için birkaç şeyi netleştirmemiz gerekir;
1-) YP cinsinden Ekstrede Kur bilgisi yok. Kurları nereden alacak ?
2-) YP cinsinden bir Faturaya TL cinsinden bir ödeme yapılmış olabilir yada tam tersi, bu durumda birleştirilmiş ekstrede nasıl görünecek ?
3-) Dönem sonlarında Kur farkı hesaplaması da yapılacak mı ?

Bu durumları netleştirirseniz net bir çözüm üretilebilir. Hatta Ekstreleri aynı başlıklar ile takip ederseniz, Örneğin;
Tarih | Açıklama | TL Borç | TL Alacak | Usd Borç | Usd Alacak | Eur Borç | Eur Alacak ...
Tüm tablolar bu şekilde olursa basitçe tabloları birleştir özelliğiyle de çözüm bulunabilir. Power Query ile de çözüle bilir.

İyi çalışmalar.

Konu Sahibi
KarıncaZ hocam merhaba, ilginiz ve değerli sorularınız için çok teşekkür ederim.
Sorunu daha net kurgulamak adına sorduğunuz maddeleri şu şekilde netleştirebilirim:
1-) Kur Bilgisi: Şu aşamada kurları TCMB'den çekip bir kur değerlemesi yapmak yerine, sadece her para biriminin kendi yürüyen bakiyesini kronolojik (tarih) sırasına göre yan yana görmek istiyoruz. Yani döviz çevrimi olmayacak; TL işlemleri kendi bakiye sütununu, USD işlemleri kendi bakiye sütununu kümülatif etkileyecek.
2-) Çapraz Ödeme: TL veya USD sayfalarındaki işlemler tamamen bağımsız giriliyor. Ortak noktaları sadece tarih sırasına göre harmanlanacak olmaları.
3-) Kur Farkı: Dönem sonu kur farkı hesaplamasına gerek yoktur, şimdilik kapsam dışı tutabiliriz.
Aslında önerdiğiniz şu başlık yapısı:
Tarih | Açıklama | Borç_TL | Alacak_TL | Borç_USD | Alacak_USD | Yürüyen_Bakiye_TL | Yürüyen_Bakiye_USD
Tam olarak kurmak istediğimiz nihai Konsolide Rapor sayfasının yapısıdır!
İki sayfadaki verileri bu başlık altında tarih sırasına göre alt alta harmanlayıp dizen, tarih filtresi değişse bile en sağdaki TL ve USD yürüyen bakiyelerini sıfırlamadan kümülatif getirecek Power Query veya kasmayan dinamik bir formül mimarisini nasıl kurabiliriz?
Öneriniz üzerinden ilerleyebilirsek çok sevinirim.

Windows 10 Google Chrome 151
3-) Kur Farkı: Dönem sonu kur farkı hesaplamasına gerek yoktur, şimdilik kapsam dışı tutabiliriz.
Aslında önerdiğiniz şu başlık yapısı:
Tarih | Açıklama | Borç_TL | Alacak_TL | Borç_USD | Alacak_USD | Yürüyen_Bakiye_TL | Yürüyen_Bakiye_USD
Tam olarak kurmak istediğimiz nihai Konsolide Rapor sayfasının yapısıdır!
İki sayfadaki verileri bu başlık altında tarih sırasına göre alt alta harmanlayıp dizen, tarih filtresi değişse bile en sağdaki TL ve USD yürüyen bakiyelerini sıfırlamadan kümülatif getirecek Power Query veya kasmayan dinamik bir formül mimarisini nasıl kurabiliriz?
Öneriniz üzerinden ilerleyebilirsek çok sevinirim.
Merhaba.

Örnek olarak gönderdiğim başlıklara her Para cinsine birde Bakiye başlığı eklersek o zaman istediğiniz çözülür.
Örnek dosya ektedir. Olabildiğince kodlara açıklamalar yazdım. Kodlar iki farklı Para cinsine göre yapılmış açıklamalardan hareketle üçüncü yada dördüncü para birimini de ekleye bilirsin.

Vba yazıldığı için dosya formatını değiştirdim.
Kendimce kodlar daha anlaşılır olsun diye Sayfa isimleri ve Başlıklarda revizeler yaptım.

Önerim Her bir YP cinsinin yanına Kuruda yazarsanız bence herşeye uygun tam bir çözüm üretmiş olursunuz. Kurları MB den almak her zaman çözüm olmaya bilir, ticarette farklı kurlarda kullanılır. İşlemde MB kurları kullanılır diye yasal bir zorunluluk yok. Zorunluluk Dönem sonlarında değerlerken yani YP cinsinden bir bakiyenin TL değerini bulurken Maliye Bakanlığının açıkladığı kurun kullanılması. Maliye bakanlığı da her zaman Merkez Bankasının kurlarını açıklıyor ama dediğim gibi zorunluluk Maliye Bakanlığının açıkladığı kuru değerleme için kullanmak, işlemlerde farklı kurları kullana bilirsiniz.

Örneğin Biz Kur farkı faturasıyla uğraşmamak için, Fatura ve Ödeme/Tahsilat günün kurlarını aynı yapıyoruz. Böylelikle Cariye kur farkı çıkmıyor, Bankaya çıkıyor ve kendi içimde çözebiliyorum.

Eki inceleyin. Umarım işinizi çöze.
İyi çalışmalar.

Çözüm
Konu Sahibi
KarıncaZ hocam, emeğinize, bilginize ve tecrübelerinize sağlık! Muhteşem bir çözüm olmuş.
Hazırlayıp paylaştığınız .xlsb uzantılı güncel şablon dosyasını indirdim ve kodları inceledim. Yazdığınız VBA kodlarının arasına eklediğiniz satır içi açıklamalar o kadar net ki, ileride Euro veya başka bir döviz türü eklemek istersek yapıyı nasıl büyüteceğimizi çok rahat anladım. Tarih sıralaması değiştiğinde kümülatif yürüyen bakiyeleri harika ve çok hızlı bir şekilde konsolide ediyor.
Ayrıca ticari operasyonlarda kur farkı faturasıyla uğraşmamak için paylaştığınız fatura/ödeme günü kur eşitleme tavsiyeniz finans departmanımız için çok ufuk açıcı bir vizyon oldu.
Hem harika kod mimarisi hem de sektörel tecrübe paylaşımlarınız için çok teşekkür ederim.

Durum
Konu Çözümlendiği İçin Kapatılmıştır.
Geri