Evet, yaptığınız yöntem gayet geçerli. Hatta raporun hesaplama mantığını değiştirmeden yalnızca sunum katmanında problemi çözmek istediğiniz durumda, EĞERHATA ile bütün formülleri değiştirmekten daha temiz bir yaklaşım.
=YADA(EĞERYOK(A2);A2=0) kuralınız iki durumu yakalıyor: hücre #YOK ise veya sonuç gerçekten 0 ise biçimlendirmeyi uyguluyor. Formül hücrenin içinde değil, koşullu biçimlendirme motorunda çalıştığı için mevcut DÜŞEYARA/EĞER zincirlerinize dokunmuyor.
Veri tabanını yorar mı? Normal ölçekli bir yönetim raporunda pratik olarak hayır. Koşullu biçimlendirme yeniden hesaplama/ekran yenileme sırasında ek değerlendirme yaptırır ama sizin kullandığınız EĞERYOK(A2) ve A2=0 kontrolleri son derece basit. 500, 5.000 hatta makul ölçülerde on binlerce hücrede genellikle asıl yük bunlar değil; DÜŞEYARA'lar, büyük veri aralıkları, volatil fonksiyonlar ve gereksiz yere tüm sütunlara uygulanmış kurallar daha önemli olur.
Ancak burada küçük bir iyileştirme yapardım. Eğer amacınız hücreyi değil, o hücreye bağlı bütün satırı gri yapmaksa, örneğin kontrol ettiğiniz sonuç E sütunundaysa ve tablo A2:J500 arasındaysa, tüm tabloyu seçip şu kuralı kullanabilirsiniz:
=YADA(EĞERYOK($E2);$E2=0)
Buradaki $E, Excel'e "hangi hücreyi biçimlendirirsen biçimlendir, karar verirken E sütununa bak" demiş oluyor. 2 sabitlenmediği için de her satır kendi E hücresine göre değerlendirilir. Böylece E27 #YOK olduğunda örneğin A27:J27 satırının tamamını gri yapabilirsiniz.
Sizin beyaz yazı yönteminizin tek ciddi dezavantajı, verinin gerçekte kaybolmaması. Kullanıcı hücreyi seçerse formül çubuğunda #YOK veya 0 görünür; ayrıca beyaz arka plan sonradan başka renge dönerse değer yeniden görünür. Bu aslında çoğu yönetim raporunda avantajdır: veriyi değiştirmiyorsunuz, sadece görsel olarak bastırıyorsunuz.
Bir de önemli ayrım var: A2=0 yalnızca "veri gelmedi" anlamına gelmiyorsa dikkat edin. Örneğin satış adedi gerçekten 0 olabilecek bir KPI ise, gerçek sıfırları da gizlersiniz. #YOK kesinlikle hata göstergesi olabilir ama 0 bazen geçerli bir iş sonucudur.
Dolayısıyla yaklaşımınızı şöyle değerlendiririm:
Kaynak formül → aynen kalıyor → koşullu biçimlendirme sonucu değerlendiriyor → rapor görünümü temizleniyor.
Bu, özellikle formülleri uzun ve oturmuş bir yönetim raporunda oldukça mantıklı. Yalnız koşullu biçimlendirmeyi A:A gibi komple sütunlara değil, gerçek rapor aralığına (A2:J1000 gibi) uygulayın ve aynı işi yapan onlarca ayrı kural oluşturmak yerine mümkün olduğunca tek kural + geniş "Uygulandığı Yer" aralığı kullanın. Performans açısından asıl dikkat edeceğim nokta bu olur.
Bir başka seçenek de yazıyı beyaza boyamak yerine özel sayı biçimiyle görünümü gizlemek; fakat #YOK gibi hata değerlerinde sizin koşullu biçimlendirme yaklaşımınız daha kontrollü. Yani mevcut çözümünüzü sırf "ileride patlar" korkusuyla değiştirmenize gerek yok.