• DİKKAT !

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak Dosya Yükleme tamamen ücretsizdir.

Soru gecikme zammı

yesevi33

Yeni Üye
Aldığı beğeni
1
Excel V
Office 2010 TR
Konu Sahibi
Merhaba Sayın hocalarım

daha önce ekteki gecikme zammı tablosunu yapmıştınız güncel gecikme zammı değiştiğinde liste sayfasında ki oranları değiştirdiğinizde güncellenir demiştiniz ancak güncel faiz oranına göre güncelledim tabloda güncellemedi.
yanlış yaptığım bir yer varsa tarif ederseniz bundan sonra ben kendim yapayım.

yardımcı olursanız sevinirim.

Ekli dosyalar

Konu Sahibi
Merhaba. Zamanın da ben de indirmiştim bu dosyayı. Dosyanın sahibi Alicimri hocamdır. Açıklaması şöyle
Yeni oran belirlendiğinde LİSTE sayfasında, 2. Satırı seçip, satır ekleyin daha sonra, bu boş satırda,
A2 hücresine = yeni tarihiC2 hücresine = oranıB2 hücresine = BUGÜN fonksiyonunuB3 hücresine = yeni belirlenen tarihin bir önceki günün tarihini yazın. Link https://excelcozum.com/konu/gelir-idaresi-sayfasindan-gecikme-zammi-verilerini-alma.8227/#post-64222
bu şu anda benim kullandığım ama güncel verileri kabul etmiyor.

Sayın yesevi33,
Güncel tablo hangisi ?
Hangi mesajda ?
Eğer uygunsa bir de ben ilgilenmek istiyorum.
Hangi tablo yu kullanayım ki o tabloda olması gereken veriler de olsun ?

Soruyu soran arkadaş, formül çalışmıyor sorusuyla buraya açtığı gecikme zammı aynı soru. Yanlışlıkla mı açtı bilmiyorum. Yöneticilerimiz gecikme zammını silerek, diğer formül çalışmıyor sorusunun adını değiştirerek gecikme zammı yapabilir. Hesaplama mantığını ve mevzuatı öteki formül çalışmıyor sorusuna ekledim.

Konu Sahibi
Sayın yesevi33,
Güncel tablo hangisi ?
Hangi mesajda ?
Eğer uygunsa bir de ben ilgilenmek istiyorum.
Hangi tablo yu kullanayım ki o tabloda olması gereken veriler de olsun ?
hocam en son güncel bu daha önceki bildirimlerimde liste adlı sayfadaki 2 satırdaki güncel verileri almıyordu. şimdilik bu sorunu çözdük ama gelen veriler vergi dairesinin sayfasındaki verilerden farklı

bu aşağıdaki veriler ekteki sayfadaki verilere göre hesaplanmış ama vergi dairesinin sayfasi ile aynı değil

1763830360327.png

buda vergi dairesinin sonuçları

1763830448900.png

vergi dairesinin sayfası aşağıdaki linkde
Bu bağlantı ziyaretçiler için gizlenmiştir. Görmek için lütfen giriş yapın veya üye olun.

hocam ayrıca alicimri hocanın hazırladığı sorunsuz olarak çalıştığı dosya ekte ilk hali olarak yer almakta bu dosya şimdiye kadar sorunsuz bir şekilde çalışıyordu 13.11.2025 tarihinde gecikme zam oranları değişince buna göre güncellemek istedim ama kod çalışmadı. en son girdiğim a2 hücresinde 13.11.2025 tarihli 0,037 vergi oranını kabul etmiyor.
alicimri hocanın dosyası gecikme 5 dosyasıdır.

Ekli dosyalar

Bir kaç şey sormak istiyorum ;
1) LİSTE sayfasını manuel mi giriyorsun ?
2) En son tarih A sütunu mu ? B sütunu mu ? (Birini baz almalıyım)
3) LİSTE sayfasındaki oranlar ile vergi dairesinin sayfasındaki oranlar farklı ? Neden ?
4) LİSTE sayfasındali liste Büyükten Küçüğe doğru gidiyor. Küçükten büyüğe olması gerekmiyor mu ?
Lütfen madde madde cevap ver.

Konu Sahibi
Bir kaç şey sormak istiyorum ;
1) LİSTE sayfasını manuel mi giriyorsun ?
3) LİSTE sayfasındaki oranlar ile vergi dairesinin sayfasındaki oranlar farklı ? Neden ?
4) LİSTE sayfasındali liste Büyükten Küçüğe doğru gidiyor. Küçükten büyüğe olması gerekmiyor mu ?
Lütfen madde madde cevap ver.
1) LİSTE sayfasını manuel mi giriyorsun ? ALİCİMRİ bey daha önce bu şekilde yazmış.
Alicimri' Alıntı:
Oran Fonksiyonunu değiştirdim, verileri LİSTE sayfasından alıyor.
Yeni oran belirlendiğinde LİSTE sayfasında, 2. Satırı seçip, satır ekleyin daha sonra, bu boş satırda,
  • A2 hücresine = yeni tarihi
  • C2 hücresine = oranı
  • B2 hücresine = BUGÜN fonksiyonunu
  • B3 hücresine = yeni belirlenen tarihin bir önceki günün tarihini
yazın

en son tarih faiz sayfasında ki B sütunu
hesaplama yaparken a sütunu başlangıç b sütunu bitiş tarihi olarak alınıyor.

bu oranlar vergi dairesinin sayfasındaki oranlar ile aynı farklılık yok.

Bu bağlantı ziyaretçiler için gizlenmiştir. Görmek için lütfen giriş yapın veya üye olun.

buradaki veriler zam oranın değişme tarihine göre gidiyor. yani A sütunundaki tarih sıralamasına göre yapıldı.

ayrıca güncel zam değişim tarihi olan 13.11.2025 değilde bunu 01.11.2023 tarihi olarak yaptığımda bu tarihi kabul ediyor ama bundan sonraki herhangi bir kasım tarihini hiçbir şekilde kabul etmiyor.

Aşağıda daha önce vermiş olduğun excel kitapçığının daha önce yapılmış FAİZ ve LİSTE isimli sayfalarının resimleri var.

Senin yazdıkların aşağıda ;

• A2 hücresine = yeni tarihi
  • C2 hücresine = oranı
  • B2 hücresine = BUGÜN fonksiyonunu
  • B3 hücresine = yeni belirlenen tarihin bir önceki günün tarihini
yazın

Şimi bu yazdıklarına göre benim gönderdiğim resimlere bakarak hangisi hangi sayfada ? O sayfanın neresinde ? Ben senin bu yazdıklarına göre bulamadım ! Mesela =BUGÜN() fonksiyonunu iki sayfada da göremedim. B3 hücresinde de belirlenen tarihin bir önceki günün tarihini göremedim. A2 hücresinde yeni tarihi göremedim. Ayrıca, senin verdiğin oranlar ile vergi dairesinin oranları birbirini tutmuyor. Ama tarihler tutuyor.

Bir de şunu sormak istiyorum ; sayfaların formatını değiştirsek olurmu ? İllaki 2 sayfa mı olmak zorunda ?

Sen en iyisi ;
=BUGÜN() fonksiyonunun,
B3 hücresinde belirlenen tarihin bir önceki günün tarihinin,
A2 hücresinde yeni tarihin,
Senin verdiğin oranlar ile vergi dairesinin oranlarının tuttuğu dosyayı yeniden hazırlayıp gönder. Bence !

Deneyiniz. Lütfen dönüş yapınız.
NOT : Siz ; Sıra No, Vade Tarihi, Tarih, Oranı yazın yeter.

Ekli dosyalar

Konu Sahibi
Sen en iyisi ;
=BUGÜN() fonksiyonunun,
B3 hücresinde belirlenen tarihin bir önceki günün tarihinin,
A2 hücresinde yeni tarihin,
Senin verdiğin oranlar ile vergi dairesinin oranlarının tuttuğu dosyayı yeniden hazırlayıp gönder. Bence !
istemiş olduğunuz özellikte yaptım dosya ektedir.

ayrıca aşağıda belirtmiş olduğunuz formatta olmaz.

çünkü bizde sabit bir zam oranı yok. en son güncellenen zam oranı geçmiş bütün tarihleri kapsamıyor.
örneğin 5 yıllık bir faiz hesaplaması yapıldığında sabit olarak en son zam oranını değil zam oranının değiştiği yıllara göre 3-4 çeşit hesaplama yapması lazım.

aşağıda görüldüğü gibi 2022 yılında ki bir ödeme için 4 yıldaki dönemlere göre ayrı ayrı hesaplama yapması lazım.

biz 21.07.2022 tarihinde ki bir ödemenin zammını hesaplayacağımız zaman 13.11.2023 e kadar ayrı hesaplıyor. 14.11.2023 den 20.05.2024 de kadar olanlarda ayrı hesaplıyor. diğer yılları da bu şekilde yapıyor.

1764053417242.png

Ekli dosyalar

Sayın yesevi33,
Anlamadığım bir nokta daha var. LİSTE sayfası B2 hücresinde =BUGÜN() fonksiyonu var. O zaman buraya yeni bir kayıt açılsa, yani şu anki A2 hücresindeki 13.11.2025 tarihi A3 hücresine, B2 hücresindeki =BUGÜN() fonksiyonu da B3 hücresine, C2 hücresindeki 0,037 değeri C3 hücresine geçse, şu anki B2 hücresindeki =BUGÜN() fonksiyonu işlevini devam ettirecek. Yani sürekli günün tarihini verecek. Peki bu nasıl olacak. Bir konuyu daha anlamadım ! Neden en büyük tarih ilk satırda ve en küçük tarih en altta ? Bu işlem neden ters değil ? Bu şekilde olması şart mı ? Ters olsa. Yani, A2 hücresindeki 13.11.2025 tarihi, B2 hücresindeki =BUGÜN() fonksiyonu, C2 hücresindeki 0,037 değerleri en altta olsa olmaz mı ? Olur mu ? Olmazsa neden ? Diğer bir konu, FAİZ sayfası A sütunu ve B sütunundaki tarihler ile LİSTE sayfasındaki aynı yerde olan tarihler tutmuyor. Öyle mi olması lazım ?

Sayın yesevi33,
Anlamadığım bir nokta daha var. LİSTE sayfası B2 hücresinde =BUGÜN() fonksiyonu var. O zaman buraya yeni bir kayıt açılsa, yani şu anki A2 hücresindeki 13.11.2025 tarihi A3 hücresine, B2 hücresindeki =BUGÜN() fonksiyonu da B3 hücresine, C2 hücresindeki 0,037 değeri C3 hücresine geçse, şu anki B2 hücresindeki =BUGÜN() fonksiyonu işlevini devam ettirecek. Yani sürekli günün tarihini verecek. Peki bu nasıl olacak. Bir konuyu daha anlamadım ! Neden en büyük tarih ilk satırda ve en küçük tarih en altta ? Bu işlem neden ters değil ? Bu şekilde olması şart mı ? Ters olsa. Yani, A2 hücresindeki 13.11.2025 tarihi, B2 hücresindeki =BUGÜN() fonksiyonu, C2 hücresindeki 0,037 değerleri en altta olsa olmaz mı ? Olur mu ? Olmazsa neden ? Diğer bir konu, FAİZ sayfası A sütunu ve B sütunundaki tarihler ile LİSTE sayfasındaki aynı yerde olan tarihler tutmuyor. Öyle mi olması lazım ?
Hocam yeni tarihler altta da olabilir bence. Sadece dosyayı yapan hocamız yeni tarihi ekle diyerek ayarlamış. Sizin dediğiniz gibi olsa, daha iyi olur tabi bence. En azından her tarih ve oran değiştiğinde satır eklemek yerine en altta devam edilebilir. Ben sizin istediğiniz şekilde faiz oranlarını ekleyim izninizle.
Diğer sorudaki notlarımı da buraya ekleyeyim yeniden. Gecikme zammı ile alakalı mevzuat ve notlarım👇

Ekli dosyalar

Konu Sahibi
Sayın yesevi33,
HOCAM TARİH VEYA VERİLERİN ALTTA VEYA ÜSTTE OLMASIN HİÇBİR SAKINCASI YOK. ÖNEMLİ OLAN SONUCA ULAŞMAK . DAHA ÖNCE DOSYAYI YAPAN HOCA BU ŞEKİLDE YAPTIĞI İÇİN BU ŞEKİLDE KALDI. SİZİN KOLAYINIZA NASIL GELECEKSE VE NASIL SONUCA ULAŞAKSANIZ O ŞEKİLDE KULLANABİLİRSİNİZ.

Umarım olmuştur.
ÖNEMLİ NOT : LİSTE sayfasında (mevcut kayda göre) C37'ye oranı girince B37'ye otomatik olarak =BUGÜN() fonksiyonunu yazacak, A37'ye de 26.11.2025 yazacak, B36'daki =BUGÜN() (-ki bugün 25.11.2025) fonksiyonunu 25.11.2025 tarihine çevirecek. Yani bu sayfada sen sadece C sütununda en sona oranı gir yeter.

Ekli dosyalar

Bu arada Sayın yesevi33,
Lütfen büyük harf kullanmayın. Çünkü internette büyük harf kullanmak demek bağırmak demektir. Bağırmanıza gerek yok.

Umarım olmuştur.
ÖNEMLİ NOT : LİSTE sayfasında (mevcut kayda göre) C37'ye oranı girince B37'ye otomatik olarak =BUGÜN() fonksiyonunu yazacak, A37'ye de 26.11.2025 yazacak, B36'daki =BUGÜN() (-ki bugün 25.11.2025) fonksiyonunu 25.11.2025 tarihine çevirecek. Yani bu sayfada sen sadece C sütununda en sona oranı gir yeter.
Hocam merhaba. Ben ilk satırdaki hesapladığınız veriyi alarak gib den ve diğer siteden kontrol ettim. Sonuç yanlış maalesef. Benim 14 nolu mesajımdaki hesaplama mantığına bir bakabilirmisiniz. (Word dosyalarına)

8 .1.2021 vadeli 21.9.2024 ödeme tarihli 335,78 ana paralı Hesaplama sonucu 👇

Ekli dosyalar

Ekli dosyalar

1764225808685.png

Maalesef hocam ilk satırdaki sonuç yanlış, son satırdakini veriyi1.1.2024 ödeme tarihini bugün (27.11.2025) yaptım, sadece gecikme faizi doğru hesapladı, Gecikme zammı yanlış.

Ekli dosyalar

Geri