• DİKKAT !

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak Dosya Yükleme tamamen ücretsizdir.

Soru Gece Mesai Hesaplama Sorunu ve yuvarlama

metin315

Gold Üye
Aldığı beğeni
10
Excel V
Office 2010 TR
Gold Bitiş
15 Nisan 2026
Konu Sahibi
Merhaba arkadaşlar gece mesailerini bir türlü düzeltemedim sadece gece mesailerindeki formülleri düzeltebilir misiniz yeni tablo yapmadan.

-20:00 - 06:00 arası çalışmalar gece mesaisi kısmına + olarak yazılacak.
örneğin mesai çalışması 14:00 - 21:00 ise gece mesaisine 1 saat ekleyecek
başka bir gün 16:00 - 00:00 ise gece mesaisine 4 saat ekleyip toplam 5 saat olucak.

-aylık toplam mesai kısmında / AO sütununda / küsüratlı olan kısımları yuvarlama yapabilir mi mesela toplam mesai kısmında 3. personel 68,75 0,50 den yukarı ise 69 a, 0,50 den aşağı ise 68 yazdırabilir misiniz.
8 personel -132,25 0,50 aşağı olduğu için 132 şeklinde yazsın gibi
0,50 yazan küsüratlar durabilir

birde genel hatları ile kontrol edebilir misiniz bi yanlış hesaplama v.b durumlar var mı

bu 2 kısmı halledebilirseniz çok sevinirim

Ekli dosyalar

Bir noktada Sayın Alicimri üstada teşekkür ederim.
Sayın metin315 diyelim ki ;
C7'ye 23:00, C8'e 07:00 yazdığımda benim verdiğim formüle göre sonuç 08:00,
D7'ye 16:00, D8'e 07:00 yazdığımda benim verdiğim formüle göre sonuç 11:00 çıkıyor.
Buna göre bu sonuçlar doğru mu ?
Yada,
Böyle saat değerli girilir mi ?
Eğer cevabın "Hayır. Girilmez" ise benim verdiğim formül çalışıyor ve doğru sonuç veriyor demektir.
Eğer cevabın "Evet. Girilir" ise benim verdiğim formül eksik sonuç veriyor demektir.

Konu Sahibi
D7'ye 16:00, D8'e 07:00 yazdığımda benim verdiğim formüle göre sonuç 11:00 çıkıyor.
Yada,
Eğer cevabın "Hayır. Girilmez" ise benim verdiğim formül çalışıyor ve doğru sonuç veriyor demektir.
Eğer cevabın "Evet. Girilir" ise benim verdiğim formül eksik sonuç veriyor demektir.
gece mesaisi kısmı diğer konuda çözmüştük.

raporlu kısımda ise örneğin aylık çalışma saati 202,50 saat 4 gün rapor kullandı personel günlük 7,50 saat eksik hesaplıcak toplamda 30 saat eksik yazıcak 202,50 - 30= 172,50 saat üzerinden mesaisini hesaplayacak
10 gün rapor kullandı ise 202,50-75=127,50 saat üzerinden hesaplayacak

(örneğin 19. personelde 5 gün raporlu toplam mesaisinden 37,50 saat çıkartıp o şekilde hesalıcak 202,50 - 37,50 =165 yani toplam mesai kısmı o personelin 165 olucak diğer personellerin 202,50)

hangi personele kaç gün izinli yazarsam o gün kadar toplam mesaisinden eksiltip o şekilde toplam mesaisini hesaplıcak (1 günlük 7,5 saat eksilticek )

birde izinli, yıllık izin, raporlu yazan kısımların üstünde boşluk olan kısımları 00:00 olarak yazdırtabilir misin

yani izinli yazdığımda üstte 00:00 yazdırabilir misiniz

Konu Sahibi
Yada,
Rica etsem halledebilir misiniz 62. Mesajda dediğimi

1. Cumartesi ve Pazar günleri o personel için İZİNLİ veya YILLIK İZİNLİ olabiliyor mu ?
2. Yoksa o personel için Cumartesi ve Pazar günleri hafta sonu tatili mi ?
3. İZİNLİ, RAPORLU veya YILLIK İZİNLİ olduğunda personelin hanesine mesaide olduğu her gün için 7,5 saat mi yazacak ?
4. İZİNLİ, RAPORLU veya YILLIK İZİNLİ olan her bir personel için saat ücreti yine 7,5 saat mi ?

Lütfen bu soruları madde madde cevaplar mısın ?
Toplu ve tek bir cümle ile cevap verme... Lütfen.

Konu Sahibi
1- izinli veya yıllık izinli olabiliyor
2- cumartesi pazar çalışan personelde var izinli olan personelde belli olmuyor. raporlu olduğunda cumartesi pazar raporlu, yılık izinli olduğunda sadece pazar günleri izinli oluyor diğer günler yıllık izin devam ediyor. cumartesi pazar da hafta tatili olursa bir veya 2 gün hafta tatili oluyor.
3-hayır sadece raporlu olduğunda toplam mesaiye dahil edilmeyecek izinli, yıllık izinli, mazaret izinli olduğunda normal 7,5 saat toplam mesaisine eklenecek
4-evet 7,5 saat sadece raporlu yazdığımızda 7,5 eklenmeyecek diğer tüm kısımlarda toplam mesaisine 7,5 saat eklenecek.

sizin yapmanız gereken sadece raporlu yazdığında o personelin toplam mesaisinden raporlu olduğu gün kadar eksilticek. o kadar (örneğin 10 gün rapor aldıysa 202,50 - 75 = 127,5 saat üzerinden toplam mesaisini hesaplıcak) diğer izinli, yılık izinli v.b olduğunda toplam mesaisinden eksiltme yapmıcak. şuan olduğu gibi normal mesaisine izinli veya yıllık izinli kısımları eklemeye devam edicek.

Deneyiniz. Lütfen dönüş yapınız.

NOT : Bu aşamada bir dip not bilgi iletmeliyim ; Excelde bir metnin veya rakamın karakter sayısı (UZUNLUK) klavye kullanımına göre değişir. Şöyle anlatayım ; örneğin A1 hücresine (büyük küçük harf farketmez) metin yaz. Bu kelimenin son harfi n harfinden sonra ara tuşunu kullanma, yani boşluk bırakma. A2 hücresine de =UZUNLUK(A1) formülünü gir. Bu formül A1 hücresine yazdığın metin kelimesinin karakter sayısını verir, yani 5 rakamını verir. Yok eğer A1 hücresine yazdığın metin kelimesinin son harfi n harfinden sonra ara tuşunu 1 kez kullanırsan, yani 1 boşluk bırakırsan, A2 hücresine yazdığın formül bu kez 6 sayısını verir. Bu şu demektir ; Bilgisayar Boşluğu Karakter olarak Görür. Eğer A1 hücresine (atıyorum) 963852741 (veya başka bir rakam) yaz. En son rakamdan sonra asla boşluk bırakamazsın. Hücre rakam olarak gördüğü için A1 hücresindeki bu rakamın karakter sayısını 9 olarak verir.
Bu açıklamayı neden yaptım ; Tabloda AP6 hücresine yazdığım =$AO$5-EĞERSAY(C7:AG7;"RAPORLU")*7,5 formülünün içindeki RAPORLU kelimesine dikkat et. Bu formüle göre 7 nci satırda kaç hücreye RAPORLU kelimesini yazdıysan bu kelimenin son harfi U dan sonra KESİNLİKLE ara tuşunu kullanMAMAlısın, yani boşluk bırakMAMAlısın. Yoksa formül sonucu kesinlikle yanlış çıkar. Tabi bu durumun önüne geçmenin yolu var.
=$AO$5-EĞERSAY(C7:AG7;"RAPORLU")7,5 formülün yerine ya =$AO$5-EĞERSAY(C7:AG7;"RAPORLU")*7,5 formülünü,
yada,
=$AO$5-TOPLA.ÇARPIM(--(KIRP(C7:AG7)="RAPORLU"))*7,5 formülünü kullan.
Hep diyorum ya ; Bilgisayarda her şey mümkündür. Bilgisayarda yaptım var, yapamadım yok.

Ekli dosyalar

Son düzenleme:
Geri