• DİKKAT !

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak Dosya Yükleme tamamen ücretsizdir.

Çözüldü Dax ile standart olmayan mali takvimde (4-4-5 accounting calendar) geçen yıl aynı dönem hesabı

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Durum
Konu Çözümlendiği İçin Kapatılmıştır.

arzengor

Yeni Üye
Aldığı beğeni
3
Katkı
%9
Excel V
Office 2019 TR
Konu Sahibi
Herkese merhaba, şirkette standart ocak-aralık takvimi yerine perakende sektöründe çok kullanılan 4-4-5 mali takvim sistemini (her dönem tam haftalardan oluşuyor) kullanıyoruz. Verileri Power Pivot (Veri Modeli) içine aldım ve DAX ölçüleriyle raporluyorum.
Sıkıntım şu: Excel'in standart zaman zekası fonksiyonları (SAMEPERIODLASTYEAR, DATEADD vb.) tamamen standart takvime göre çalıştığı için bizim 4-4-5 takviminde sapıtıyor ve yanlış haftaları/günleri eşleştiriyor. DAX tarafında, takvim tablomdaki "Mali_Yil", "Mali_Dönem" ve "Mali_Hafta" sütunlarını baz alarak, geçmiş yılın birebir aynı mali dönem/haftasına denk gelen satış tutarını getirecek dinamik bir ölçüyü (Measure) nasıl yazarız? CALCULATE ve FILTER mimarisini bu özel takvime nasıl uydurabilirim? Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler, örnek veri seti ektedir.

Çözüm
E sütununa satışları yazın, resimdeki gibi 2027 yılına göre bir önceki yılın aynı dönem ve haftasına ait satış toplamını almak istiyorsanız K2 hücresine
HTML:
Kod:
İçeriği görebilmek için Giriş yap ya da Üye ol.
formülünü yazarak deneyin.
///////////////////////////////////////////////////////////////////////
NOT: Tarihleri yazdıktan sonra diğer sütunları formül ile yazılmasını isterseniz
B2 hücresine
HTML:
Kod:
C2 hücresine
HTML:
Kod:
D2 hücresine ise
HTML:
Kod:
formüllerini girip, aşağı doğru çoğaltın
1789014954451.png
Merhaba.

Dosyanızı inceledim. Doğru anladıysam haftalık olarak bilgileri raporlamak istiyorsunuz. Örnek: 29.05.2025 te 2026 yılının 1. haftası 04.01.2026 da 2026 yılının 1. haftası ve buradaki bilgileri beraber değerlendirmek beraber karşılaştırmak istiyorsunuz. 2025 in 1. haftası ile 2026 nın 1. haftasını karşılaştırmak gibi.

HTML:
Kod:

Bu formül ilgili tarihin , hangi yılın kaçıncı haftası olduğunu bulur. Bunu bulduktan sonra da istediğiniz karşılaştırmaları yapabilirsiniz.

Sadece hafta sayısını bulmak istiyorsan

HTML:
Kod:

Formülü işini görür. Bu formül sayı değeri döndürdüğü için karşılaştırmalarda formül içinde karşılaştırma için kullanabilirsin.

Faydalı olması dileğiyle.

İyi çalışmalar.

E sütununa satışları yazın, resimdeki gibi 2027 yılına göre bir önceki yılın aynı dönem ve haftasına ait satış toplamını almak istiyorsanız K2 hücresine
HTML:
Kod:
formülünü yazarak deneyin.
///////////////////////////////////////////////////////////////////////
NOT: Tarihleri yazdıktan sonra diğer sütunları formül ile yazılmasını isterseniz
B2 hücresine
HTML:
Kod:
C2 hücresine
HTML:
Kod:
D2 hücresine ise
HTML:
Kod:
formüllerini girip, aşağı doğru çoğaltın
1789014954451.png

Son düzenleme:
Çözüm
Konu Sahibi
KarıncaZ ve Alicimri hocalarım, ikinize de emekleriniz ve hızlı geri dönüşleriniz için çok teşekkür ederim.
KarıncaZ hocam, verdiğiniz HAFTASAY(A2;21) mantığı takvim tablosundaki eksik veya kayan haftaları kontrol etmek adına harika bir alternatif oldu. Takvim yapısını doğrulamak için çok işime yarayacak.
Alicimri hocam, paylaştığınız takvim sütun formülleri ve ÇOKETOPLA mantığı tam olarak 4-4-5 takviminde geçen yılın aynı dönemine nasıl odaklanmam gerektiğini gösterdi. Bu mantığı Veri Modelindeki (Power Pivot) DAX mimarisine CALCULATE ve FILTER kullanarak uyarladım. Mevcut satırdaki Mali Yıl değerinden -1 çıkartıp Dönem ve Hafta sütunlarını eşitleyince DAX tarafındaki SAMEPERIODLASTYEAR sapıtma sorununu tamamen aşmış oldum.İki çözüm de farklı noktalarda ufkumu açtı, ellerinize sağlık.

Durum
Konu Çözümlendiği İçin Kapatılmıştır.
Geri