• DİKKAT !

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak Dosya Yükleme tamamen ücretsizdir.

Soru Çapraz Tabloda İki Kriterli Arama: Satır ve Sütun Kesişiminden En Performanslı Veri Çekme Yöntemi?

0k4n

Yeni Üye
Aktivite

0%

Aldığı beğeni
0
Excel V
Office 365 EN
Konu Sahibi
Windows 10 Google Chrome 151
Selamlar herkese, iyi forumlar dilerim.
Şirkette dinamik bir raporlama üzerinde çalışıyorum ama formül performansında takıldım. Elimdeki tabloda düşeyde (A sütununda) Müşteri İsimleri var. Yatayda ise (1. satırda) Aylar (Ocak, Şubat, Mart...) sağa doğru uzayıp gidiyor. Ortadaki binlerce hücrede ise satış ciroları var.Başka bir hücrede "Müşteri Adı" ve "Ay" seçtiğimde, bu iki kritere göre satır ve sütunun tam kesiştiği yerdeki ciroyu getirmek istiyorum.Microsoft 365 kullanıyorum. ÇAPRAZARA fonksiyonunu iç içe (XLOOKUP içinde XLOOKUP) kullanarak bir yapı kurdum ama veri seti büyüdükçe dosya donmaya başladı. Sizce bu tarz çapraz matris tablolarda en hızlı ve performanslı yöntem hangisidir? İNDİS + KAÇINCI kombinasyonu mu, KAYDIR fonksiyonu mu, yoksa iç içe ÇAPRAZARA mı?Örnek ham veri dosyasını ekte paylaşıyorum. Büyük veride en az CPU tüketen formül önerilerinizi bekliyorum.

Ekli dosyalar

isimler A2 den aylar B1 den başlıyorsa,
Aranan isim R1 de
Aranan ay Q1 de ise
deneyin
HTML:
Kod:
İçeriği görebilmek için Giriş yap ya da Üye ol.

Son düzenleme:
Selamlar herkese, iyi forumlar dilerim.
Şirkette dinamik bir raporlama üzerinde çalışıyorum ama formül performansında takıldım. Elimdeki tabloda düşeyde (A sütununda) Müşteri İsimleri var. Yatayda ise (1. satırda) Aylar (Ocak, Şubat, Mart...) sağa doğru uzayıp gidiyor. Ortadaki binlerce hücrede ise satış ciroları var.Başka bir hücrede "Müşteri Adı" ve "Ay" seçtiğimde, bu iki kritere göre satır ve sütunun tam kesiştiği yerdeki ciroyu getirmek istiyorum.Microsoft 365 kullanıyorum. ÇAPRAZARA fonksiyonunu iç içe (XLOOKUP içinde XLOOKUP) kullanarak bir yapı kurdum ama veri seti büyüdükçe dosya donmaya başladı. Sizce bu tarz çapraz matris tablolarda en hızlı ve performanslı yöntem hangisidir? İNDİS + KAÇINCI kombinasyonu mu, KAYDIR fonksiyonu mu, yoksa iç içe ÇAPRAZARA mı?Örnek ham veri dosyasını ekte paylaşıyorum. Büyük veride en az CPU tüketen formül önerilerinizi bekliyorum.
50.000 satırlık bir veri setinde sonuçlar aşağıda ki gibidir; 4. seçenekte binary sistemin çalışması için sütunda bulunan verilerin küçükten büyüğe yada a-z sıralı olması gerekir

YöntemSorgu SayısıSüre (sn)
İNDİS + KAÇINCI10000,73
İÇ İÇE ÇAPRAZARA10000,86
KAYDIR10000,93
ÇAPRAZARA İKİLİ ARAMA100013,84

Windows 10 Google Chrome 149
Deneyiniz. Lütfen Dönüş yapınız.

NOT : Ay isimleri ve Müşteri Adı'nın yanlış yazılmasını engellemek için, gönderdiğim örnek dosyada O1 hücresindeki Ay isimleri ile P1 hücresindeki Müşteri Adını açılır liste yaptım. Müşteri adı seçimini A sütununda en sona kadar yaptım. Yani 1.048.575 adet Müşteri Adı girebilirsin. Makro istersen yardımcı olurum. En mantıklı seçenek te zaten kod'tur. Öneririm.

Ekli dosyalar

365 kullanıcıları için dinamik çözüm:

HTML:
Kod:
İçeriği görebilmek için Giriş yap ya da Üye ol.

1787953444612.png

Geri