- Aldığı beğeni
- 0
- Excel V
- Office 2016 TR
Konu Sahibi
Herkese merhaba, iyi forumlar.
Şirket verilerimiz büyüdükçe standart Excel formülleri hesaplama yaparken kilitlenmeye, %100 CPU tüketerek dosyayı çökertmeye başladı. Yaşadığım bu performans sorununa en optimize çözümü bulabilmek adına foruma konusuny açmak istedim.
Ekte paylaştığım buyuk_veri_test.xlsx dosyasında örnek bir satış veri seti bulunuyor. Yapmak istediğim şey şu:
Forumdaki değerli hocalarımıza ve üstatlarımıza sormak istiyorum; dosyanın kasılmasını engellemek ve en yüksek performansı almak için sizce hangi mimariyi kurmalıyız?
Şimdiden çok ama çok teşekkür ederim.
Şirket verilerimiz büyüdükçe standart Excel formülleri hesaplama yaparken kilitlenmeye, %100 CPU tüketerek dosyayı çökertmeye başladı. Yaşadığım bu performans sorununa en optimize çözümü bulabilmek adına foruma konusuny açmak istedim.
Ekte paylaştığım buyuk_veri_test.xlsx dosyasında örnek bir satış veri seti bulunuyor. Yapmak istediğim şey şu:
- Yıl: 2026
- Bölge: Marmara
- Ürün Grubu: Elektronik
Forumdaki değerli hocalarımıza ve üstatlarımıza sormak istiyorum; dosyanın kasılmasını engellemek ve en yüksek performansı almak için sizce hangi mimariyi kurmalıyız?
- Formüllerle: BENZERSİZ (UNIQUE) ve FİLTRE (FILTER) gibi yeni nesil 365 formüllerini iç içe kullanarak mı?
- VBA / Makro ile: Hafızada çalışan Scripting.Dictionary ya da Collection nesneli dizi (Array) mimarisiyle mi?
- Power Query / Power Pivot ile: Veriyi Veri Modeline alıp DAX fonksiyonlarındaki DISTINCTCOUNT yöntemiyle mi?
Şimdiden çok ama çok teşekkür ederim.