• DİKKAT !

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak Dosya Yükleme tamamen ücretsizdir.

Soru Başlangıç tarihinden önceki eksi veren değerlerin hesaplanmaması

ERKAN YILMAZ

Yeni Üye
Aldığı beğeni
144
Excel V
Office 365 TR
Konu Sahibi
Merhaba Üstadlarım,

Ek'te göndermiş olduğum dosyada ; Başlangıç ve Bitiş tarihleri mevcuttur. H4 satırında da bu başlangıç ve bitiş tarihlerine göre gün sayılarını 3 ün cü satırda bulunan aylara göre formülle almaktayım. Ancak her satırda farklı başlangıç ve bitiş tarihleri olacaktır örnek dosyada da görüldüğü gibi...

4 üncü satıra baktığımızda başlangıç ve bitiş tarihi ; 15.07.2024 - 15.07.2025 dir. Ağustos 2025 baktığımız zaman -16 gün vermektedir.
5 inci satıra baktığımızda başlangıç ve bitiş tarihi ; 15.08.2024 - 15.08.2025 dir. Burada Temmuz 2024 -15 gün vermektedir.

İlgili satırlarda ki tarih ve günlerde eksi bir sayı varsa bunları hesaplamasını istemiyorum. Çünkü şu anda Z sütununda toplam günleri tutturamıyorum.

Şu şekilde olmasını ve bu şekilde sonuca ulaşmak istiyorum eğer mümkünü varsa ;

Konuyla ilgili desteğinizi rica ederim.

1733516842869.png

Ekli dosyalar

Formülü dener misinizHTML:
Kod:
İçeriği görebilmek için Giriş yap ya da Üye ol.
?

Merhaba Üstadlarım,

Ek'te göndermiş olduğum dosyada ; Başlangıç ve Bitiş tarihleri mevcuttur. H4 satırında da bu başlangıç ve bitiş tarihlerine göre gün sayılarını 3 ün cü satırda bulunan aylara göre formülle almaktayım. Ancak her satırda farklı başlangıç ve bitiş tarihleri olacaktır örnek dosyada da görüldüğü gibi...

4 üncü satıra baktığımızda başlangıç ve bitiş tarihi ; 15.07.2024 - 15.07.2025 dir. Ağustos 2025 baktığımız zaman -16 gün vermektedir.
5 inci satıra baktığımızda başlangıç ve bitiş tarihi ; 15.08.2024 - 15.08.2025 dir. Burada Temmuz 2024 -15 gün vermektedir.

İlgili satırlarda ki tarih ve günlerde eksi bir sayı varsa bunları hesaplamasını istemiyorum. Çünkü şu anda Z sütununda toplam günleri tutturamıyorum.

=EĞER(EĞERHATA(MİN(C5;SERİAY(H3;0))-MAK(B5;H3);"")<0;EĞERHATA(MİN(C5;SERİAY(H3;0))-MAK(B5;H3);"")*0) çıkan onuç 0 dan küçükse hücre değeri 0 olur. toplama dahil olmaz. işinizi görür mü

Konu Sahibi
Merhaba Üstadlarım,

Ekli dosyayı görüntüle 30758

Merhaba Sayın azraep ,

Göndermiş olduğum formülü denedim ancak, ekran görüntüsünde de görüldüğü gibi eksi sayı veriyor.

1733569475251.png

ve B , C sütunlarında tarih girilmediyse yine ayların gün sayılarını vermektedir.

1733569545247.png

Konu Sahibi
=EĞER(EĞERHATA(MİN(C5;SERİAY(H3;0))-MAK(B5;H3);"")<0;EĞERHATA(MİN(C5;SERİAY(H3;0))-MAK(B5;H3);"")*0) çıkan onuç 0 dan küçükse hücre değeri 0 olur. toplama dahil olmaz. işinizi görür mü

Merhaba Sayın Özcan ÖZBEK ,

Formülünüzü denedim ancak diğer aylar için YANLIŞ olarak hesaplamaktadır.

1733569846520.png

Merhaba Üstadlarım,

Ekli dosyayı görüntüle 30758
Deneyiniz;

Ekli dosyalar

formülü bu şekilde deneyin h5hücresine
=EĞER(EĞERHATA(MİN($C5;SERİAY(H$3;0))-MAK($B5;H$3)+1;"")<0;0;EĞERHATA(MİN($C5;SERİAY(H$3;0))-MAK($B5;H$3)+1;""))

Konu Sahibi
Merhaba Sayın SNNAY ,

Öncelikle teşekkür ederim. Şu anda sıkıntı yok gibi ama bir şey sormak istiyorum.

İlk satırdaki 365 hesaplarken diğerleri neden 366 gün hesaplama yapıyor acaba? Hepsi eşit olması gerekmez mi?

1733737149156.png

Birde tarihleri sildiğim zaman bütün formüller #DEĞER hatası vermektedir.

1733737224187.png

Konu Sahibi
formülü bu şekilde deneyin h5hücresine
=EĞER(EĞERHATA(MİN($C5;SERİAY(H$3;0))-MAK($B5;H$3)+1;"")<0;0;EĞERHATA(MİN($C5;SERİAY(H$3;0))-MAK($B5;H$3)+1;""))

Merhaba Sayın Özcan ÖZBEK ,

Öncelikle teşekkür ederim. Formülünü denedim gayet işliyor ama gün toplamları 366 gün olarak çıkıyor. ve 1 gün fazla hesaplıyor gibi geldi . Şöyle ki ; ilk tarih satırından örnek verecek olursam 15.07.2024 - 15.07.2025 tarih aralığında Temmuz 2024 de ekran görüntüsünde de işaretlediğim yerde 16 gün olması gerekiyor. Hatta diğer satırlardaki tarihlerde de başladığı günü hesaplamaması gerekiyor. Bu yüzden +1 gün fazla çıkıyor sonuç.

1733737822810.png

Ayrıca tarih girmediğimiz satırlarda ; bütün hücrelerde gün sayıları çıkmaktadır. Bunların çıkmaması gerekiyor.

1733737984496.png

Merhaba Sayın SNNAY ,

Öncelikle teşekkür ederim. Şu anda sıkıntı yok gibi ama bir şey sormak istiyorum.

İlk satırdaki 365 hesaplarken diğerleri neden 366 gün hesaplama yapıyor acaba? Hepsi eşit olması gerekmez mi?

Temmuz verisi için hesaplama doğru ve 365 gün ancak örneğin Ağustos ayında ilk hesapta
=EĞER(MİN(C5;SERİAY($I$3;0))-MAK(B5;$I$3)+1<0;"";MİN(C5;SERİAY($I$3;0))-MAK(B5;$I$3)+1) formüle +1 eklenmiş olmasından kaynaklı yani günü 1 gün fazla hesaplanmasından kaynaklanıyor.

Sayın ERKAN YILMAZ,
Ben bu soruyu hatırlıyorum. Bir kaç ay önce bu sorunun yıl fazlalığı sorununa ben cevap vermiştim. Hatta o sorunuzda da yıl neden 366 çıkıyor demiştiniz. Eğer +1 rakamını silerseniz (-ki denedim) her ay 1 gün eksik çıkar. Yani 31 olan aylar 30, 30 olan aylar 29, 28 olan Şubat ayıda 27 çıkar. Dolayısıyla yıl toplamı eksik çıkar.
Yıl toplamının 1 gün fazla yani 366 gün çıkmasının sebebi başlangıç tarihinin 2024 yılınan 7 veya 8 nci ayının 15'i, bitiş tarinin de 2025 yılının 7 veya 8 nci ayının 15'i olmasından kaynaklanıyor. Yani bu şu demek ; 15.07.2024 tarihinden 15.07.2025 tarihine kadar (sabırlıysan tek tek say) 366 çıkar. Ya başlangıç tarihinin günün 16 yapacaksın, yada bitiş tarihinin gününü 14 yapacaksın.
Buradaki mantık şu ; (örneğin) 1 Ocak'tan 1 Şubat'a 32 yapar. 31 yapmaz. Ama 1 Ocak'tan 31 Ocak'a 31 yapar. Benim önerim fazlalık günü bitiş tarihinden çıkar. Yani 14.07.2025 yap.
Kolay gelsin.
Deneyiniz. Lütfen dönüş yapınız.

Ekli dosyalar

Buyurun düzeltilmiş hali. İddia edildiği gibi 366 değil süre sizin belirttiğiniz gibi 365 gün. İnceleyin, formüllerde değerler silinince #DEĞER hatası vermemesi içiin aktif formüllerde düzeltme yaptım diğerlerine dokunmadım ki farkı görün.

Aynı gün valör ile tarih farkı hesabı nerede görülmüş ben bilmiyorum, yanlış olanda inat etmek bu forumun geleneği olmuş pes.....

Ekli dosyalar

yanlış olanda inat etmek bu forumun geleneği olmuş pes.....
Sayın atoykan,
Bu sözünüz kime ? İnat eden kim ? Başka nere(ler)de inat etmiş o atıfta bulunduğunuz kişi(ler) ? Bu şekilde yanlış olmuş.

Konu Sahibi
Merhaba,

Ek'te göndermiş olduğum dosyada ve aşağıda belirtmiş olduğum formülleri kullandığım zaman başlangıç ayı ve bitiş tarihlerinde ki istediğim gün sayıları geliyor ancak bu sefer başlangıç yada bitiş tarihleri yukarıda aylarda olmadığı zaman kırmızı ile işaretlediğim yerlerde gözüktüğü gibi eksi gün olarak veriyor.
H4 HÜCRESİ İÇİN =EĞERHATA(MİN(C4;SERİAY(H3;0))-MAK(B4;H3);"")
I4 HÜCRESİ İÇİN = =EĞERHATA(MİN($C$4;SERİAY(I3;0))-MAK($B$4;I3)+1;"")

1733768274395.png

Ekli dosyalar

Konu Sahibi
Buyurun düzeltilmiş hali. İddia edildiği gibi 366 değil süre sizin belirttiğiniz gibi 365 gün. İnceleyin, formüllerde değerler silinince #DEĞER hatası vermemesi içiin aktif formüllerde düzeltme yaptım diğerlerine dokunmadım ki farkı görün.
Öncelikle teşekkür ederim. Deneyeceğim göndermiş olduğunuz dosyayı..
Aynı gün valör ile tarih farkı hesabı nerede görülmüş ben bilmiyorum, yanlış olanda inat etmek bu forumun geleneği olmuş pes.....

Sigorta poliçeleri veya herhangi bir muhasebe olarak sözleşmeler devamlı 15.01.2024 tarihinde başlar ve 15.01.2025 tarihinde bitmektedir.

Sayın ERKAN YILMAZ,
Benim 13 ncü mesajın ekindeki dosyada kullandığım gibi kullanın formülü. O zaman doğru sonuç alırsınız. Yalnız yaptığım açıklamayı da dikkate alın. Her iki sıradaki başlangıç ve bitiş tarihleri örnek olmaları açısından birbirinden farklıdır. Dikkat edin. Lütfen dönüş yapın.

Konu Sahibi
Sayın ERKAN YILMAZ,
Benim 13 ncü mesajın ekindeki dosyada kullandığım gibi kullanın formülü. O zaman doğru sonuç alırsınız. Yalnız yaptığım açıklamayı da dikkate alın. Her iki sıradaki başlangıç ve bitiş tarihleri örnek olmaları açısından birbirinden farklıdır. Dikkat edin. Lütfen dönüş yapın.

Sayın kralım ,

Teşekkür ederim. Şimdi deneyeceğim.

Sigorta poliçeleri veya herhangi bir muhasebe olarak sözleşmeler devamlı 15.01.2024 tarihinde başlar ve 15.01.2025 tarihinde bitmektedir.
Bahsettiğim başlangıç ve bitiş tarihleri değil tarih hesabında başlangıç tarihini hesaba dahil etmek aynı gün valör uygulamaktır. 15.01.2024 - 16.01.2024 arasında 1 gün vardır ancak dosyada düzelttiğim formüldeki gibi +1 ile aynı gün valör koşulu eklerseniz 2 gün çıkar.

Geri