Visual Basic
Microsoft tarafından geliştirilmiş olan Basic programlama dilinin daha fazla geliştirilerek ortaya çıkmış haline Visual Basic deniyor. Basic en temel ve en basit programlama dilidir. Üstelik en basit programları yazmak için geliştirilmiştir. Zamanla Windows ile tam bağlı çalışmasından doğan avantajlar kullanımını arttırmış. Üst seviye, nesne tabanlı, olay yönlendirmeli ve görsel programlamalar için aranan dil olmuştur. IDE ismi verilen ortam koleksiyoncusu yapılarla çok kolay bir biçimde kendinize ait bir yazılım hazırlayabilirsiniz.VBA, VB Script ve Visual Basic.NET olmak üzere 3 ayrı gruba ayrılan programlama dili Visual Basic.NET için geleceğin Visucal Basic 6.0 tanımını yapmamız yanlış olmayacaktır. Temel özelliklerine bakacak olursak ne kadar çok yönlü bir programlama dili olduğunu daha iyi kavrayabileceksiniz.
- Windows API ya da benzeri işlem çağrılarına uyumludur.
- Active-X uyumluluğu sayesinde çok daha kullanılabilirdir.
- ADO, DAO ve RDO yöntemleri sayesinde Microsoft Access, Oracle, Paradox, MySQL ve SQL veri tabanlarıyla bağlantılı çalışabilir.
- ASCII ve diğer ikili dosya türleriyle rahatlıkla proje yapılabilir.
- Nesne tabanlı olması büyük bir avantajdır.
Visual Basic Nedir, Ne İşe Yarar?

Bir programın kodlarını yazabileceğiniz, düzenleyebileceğiniz, hatalarını ayıklayarak daha işlevsel hale getirebileceğiniz bir programdır. Ayrıca uygulamanızı geliştirerek daha iyi bir hale getirmek, bir veri tabanına bağlanarak daha büyük ölçekli işlerde kullanmak yine sizin elinizdedir. Temel anlamda Visual Basic ne işe yarar sorusunun yanıtı bu şekilde verilebilir. Bu yapacağınız işlemleri ticari programlar, şirketler için geliştireceğiniz özel tasarımlar, web uygulamaları, diğer platform uygulamaları, kullanıcı ara birimleri, raporlama uygulamaları gibi geliştirmeniz mümkündür.
Visual Basic Nedir, Nasıl Kullanılır?
Visual Basic kullanarak bir program yazacağımızı var sayalım. Kafamızda tasarladığımızı ekranımıza yansıtmamızın zamanı geldi. Yaratacağınız her kod dizini ve her uygulama VB için proje kapsamındadır. Her zaman yeni bir projeye başlarsınız, projenizi geliştirirsiniz. Visual Basic program dahilinde ihtiyacınız olabilecek her şeyi içerisinde barındırıyor. Projenizi açtıktan sonra isterseniz IDE yani yardımcı araçlar ve derleyiciler kullanarak daha iyi bir iş çıkarmayı deneyebilirsiniz.Bir Visual Basic projesi hangi bölümleri içerir?
- Form
- Kontrol
- Properties
- Method
- Olay Prosedürü
- Genel Prosedür
- Modül
Visual Basic Örnek
Visual Basic herkes tarafından kullanılabilecek bir programlama dilidir. Yani bu noktada bir webmaster olmasanız bile kullanabileceğiniz, özgün yazılımlar çıkarabileceğiniz, dışarıdan desteklenebilir bir yazılım programından bahsediyoruz. Visual Basic örnek üzerine çok yoğun içeriğe sahip bir dildir. İnternette oldukça yoğun bir biçimde karşılaşabileceğiniz bu örnekler size kodlama, programlama ve yazılım bilgisi hakkında yararlı bilgiler olarak geri dönebilir. Visual Basic silme eylemi için kullanılan yapı delete. Örnek olarak bir kişi listesinde TC kimlik numaralarını sileceksiniz.· "delete from bilgiler where tc='" & tc & "'"
Ya da daha açıklayıcı bir örnekle şöyle bir kod dizinine dikkat çekebiliriz.
Private Sub Button1_Clicked() Handles Button1.Click
MsgBox("Visual Basic Örnekleri")
End Sub
Bu kod dizinini yerleştirdiğiniz buton Button1 olarak adlandırılmış. Buton 1 ile click yani tıklama eventi gerçekleştiğinde bu eventa bağlı aşağıdaki tüm prosedürleri çalıştırır. Gördüğünüz gibi aşağıdaki satırda prosedür olarak MsgBox yazıyor. Bu mesaj kutusu anlamındadır ve tırnak içindeki metin mesajdır. Bu kodu Visual Basic ile butonun içine yerleştirip çalıştırırsak butona tıklandığında ufak bir mesaj penceresi açılacaktır. Pencerenin içinde ise bırakacağınız notu görebilirsiniz.