• DİKKAT !

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak Dosya Yükleme tamamen ücretsizdir.

Çözüldü Değişken koşula göre B2:B101'e rastgele tam sayı verme

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Durum
Konu Çözümlendiği İçin Kapatılmıştır.

meminonline

Yeni Üye
Aldığı beğeni
0
Excel V
Office 2019 TR
Konu Sahibi
Merhaba üstadlarım ben VBA konusunda biraz yeniyim forumları araştırarak birşeyler yapmaya çalışıyorum. Ben görevde yükselme için sınava hazırlanıyorum. Bununla ilgili olarak kendimce bir dosya hazırladım. Bu dosyada Soru Havuzu adlı sekmede sorular ve dersler var. Robot adlı çalışma sayfasında A sütununda ders isimleri var. Ben B2 ile B101 arasındaki sütunlara rastgele benzersiz sayılar versin istiyorum. Ama bu sayıların alt ve üst limitlerini Soru Havuzunda bulunan derslerdeki soru miktarlarına göre alsın. Bu VBA kodunu yazma konusunda bana yardımcı olabilecek birisi var mıdır acaba? Şimdiden çok teşekkürler. İyi forumlar :)

Merhaba üstadlarım ben VBA konusunda biraz yeniyim forumları araştırarak birşeyler yapmaya çalışıyorum. Ben görevde yükselme için sınava hazırlanıyorum. Bununla ilgili olarak kendimce bir dosya hazırladım. Bu dosyada Soru Havuzu adlı sekmede sorular ve dersler var. Robot adlı çalışma sayfasında A sütununda ders isimleri var. Ben B2 ile B101 arasındaki sütunlara rastgele benzersiz sayılar versin istiyorum. Ama bu sayıların alt ve üst limitlerini Soru Havuzunda bulunan derslerdeki soru miktarlarına göre alsın. Bu VBA kodunu yazma konusunda bana yardımcı olabilecek birisi var mıdır acaba? Şimdiden çok teşekkürler. İyi forumlar :)
Umarım doğru anlamışımdır

Konu Sahibi
Umarım doğru anlamışımdır
Merhaba üstadım dün gece geç saate kadar uğraştığım için pek anlaşılır olmamış. Emeğiniz için çok teşekkür ederim. Allah razı olsun. Robot çalışma sayfasındaki makroyu kullanınca tekrarlayan sayılar veriyor ayrıca A sütunundaki ders adına göre soru sayı numaraları ile uyuşmuyor.

Ben Robot çalışma sayfasında bulunan B2 ile B101 arasındaki sütunlara rastgele benzersiz sayılar vermesini istiyorum. Fakat verilecek rastgele sayıların alt ve üst limitleri ise Robot çalışma sayfası içerisindeki A sütununda bulunan ders adına göre Soru Havuzu çalışma sayfasındaki o dersle eşleşen dersin toplam soru sayısı olacak. Örnek olarak; A2:A21'de Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu dersi olduğu için B2:B21 hücrelerine Soru Havuzu çalışma sayfasındaki Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu dersindeki toplam soru sayısı şuan için 56, Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu dersinin ilk sorusunun sıra numarası 1, son soru numarası 56. Robot çalışma sayfasındaki B2:B21 hücrelerine 1 ve 56 arasında 20 adet soru vermesini istiyorum. Ben soru ekledikçe üst limitlerde değişeceği için dinamik olmasını istiyorum.
Ben bunu VBA olmadan yaptım fakat çok formül olduğu için dosya kasma yapmaya başladı daha ekleyeceğim sorularda var. Buda yorucu oluyor. Ben formüller ile Robot çalışma sayfasının B2 ile B101 arasındaki hücrelerine RASTGELEARADA(KAÇINCI(A2;'Soru Havuzu'!I:I;0)-1;TOPLA.ÇARPIM(MAK(('Soru Havuzu'!I:I=A2)*(SATIR('Soru Havuzu'!I:I)))-1)) bu formülü yaptım.(Belki daha basiti de vardır ama şuan için en iyi yapabildiğim bu :) ) Formül ise rastgele sayılar veriyor(tekrarlayan sayılar oluyor) A sütunundaki ilgili dersin alt limitini ve üst limitini belirleyerek bana B2:B21 hücrelerine rastgele sayılar veriyor. Bu sayılar ise Soru Havuzundaki soru numaraları olduğu için Sınav Kağıdı çalışma sayfasından bana bir 100 soruluk sınav hazırlıyor. Umarım akıcı ve açıklayıcı olmuştur. İnşallah çözüm bulabilirim bu duruma.

Kolaylık olması için her dersi ayrı sayfaya ayırdım. 1, 2, 3, 4 isimlerini verdim.
Ancak Bütçe Hazırlama ve Uygulama dersinin sorusu yok, bu dersi de eklemek için 5 adında sayfa oluşturun, soruları diğer sayfaların formatında olsun, onu da algılayacaktır.
Her dersten 20 soru alacak şekilde hazırladım.
Robot sayfasında Sınav Hazırla düğmesine tıklayın, biraz uzun sürebilir.

Son düzenleme:
Merhaba üstadım dün gece geç saate kadar uğraştığım için pek anlaşılır olmamış. Emeğiniz için çok teşekkür ederim. Allah razı olsun. Robot çalışma sayfasındaki makroyu kullanınca tekrarlayan sayılar veriyor ayrıca A sütunundaki ders adına göre soru sayı numaraları ile uyuşmuyor.

Ben Robot çalışma sayfasında bulunan B2 ile B101 arasındaki sütunlara rastgele benzersiz sayılar vermesini istiyorum. Fakat verilecek rastgele sayıların alt ve üst limitleri ise Robot çalışma sayfası içerisindeki A sütununda bulunan ders adına göre Soru Havuzu çalışma sayfasındaki o dersle eşleşen dersin toplam soru sayısı olacak. Örnek olarak; A2:A21'de Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu dersi olduğu için B2:B21 hücrelerine Soru Havuzu çalışma sayfasındaki Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu dersindeki toplam soru sayısı şuan için 56, Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu dersinin ilk sorusunun sıra numarası 1, son soru numarası 56. Robot çalışma sayfasındaki B2:B21 hücrelerine 1 ve 56 arasında 20 adet soru vermesini istiyorum. Ben soru ekledikçe üst limitlerde değişeceği için dinamik olmasını istiyorum.
Ben bunu VBA olmadan yaptım fakat çok formül olduğu için dosya kasma yapmaya başladı daha ekleyeceğim sorularda var. Buda yorucu oluyor. Ben formüller ile Robot çalışma sayfasının B2 ile B101 arasındaki hücrelerine RASTGELEARADA(KAÇINCI(A2;'Soru Havuzu'!I:I;0)-1;TOPLA.ÇARPIM(MAK(('Soru Havuzu'!I:I=A2)*(SATIR('Soru Havuzu'!I:I)))-1)) bu formülü yaptım.(Belki daha basiti de vardır ama şuan için en iyi yapabildiğim bu :) ) Formül ise rastgele sayılar veriyor(tekrarlayan sayılar oluyor) A sütunundaki ilgili dersin alt limitini ve üst limitini belirleyerek bana B2:B21 hücrelerine rastgele sayılar veriyor. Bu sayılar ise Soru Havuzundaki soru numaraları olduğu için Sınav Kağıdı çalışma sayfasından bana bir 100 soruluk sınav hazırlıyor. Umarım akıcı ve açıklayıcı olmuştur. İnşallah çözüm bulabilirim bu duruma.
Deneyiniz;
HTML:
Kod:
İçeriği görebilmek için Giriş yap ya da Üye ol.

Soru Havuzunda bulunan derslerdeki soru miktarlarına göre alsın. Bu VBA kodunu yazma konusunda bana yardımcı olabilecek birisi var mıdır acaba? Şimdiden çok teşekkürler. İyi forumlar :)

Excel dosyanızda Robot sayfasında ufak değişiklikler yaptım. B2'den Soru Havuzundaki dersleri seçebileceğiniz bir veri doğrulama kod ile eklendi ne kadar ders eklerseniz B2'den seçebilirsiniz. Ayrıca Tüm dersler opsiyonu eklenerek bir seferde tüm dersler için soru hazırlanabilmesi sağlandı. Her ders ile ilgili C sütununda kullanılabilir soru sayısı mevcut, D sütununa gireceğiniz sayı kadar sorudan oluşan sınav hazırlanır ve kullanılabilir soru sayısından fazla soru girilmesi engellenmiştir. Seçtiğiniz ders için soru ve cevap anahtarı sayfa adları ile oluşturulmakta ancak ders adlarınız çok uzun olduğundan ilk harflerinden oluşan bir kodlama tanımladım. Örneğin Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu için sınav Sayfası KMYKK Sınavı ve KMYKK Cevap Anahtarı şeklinde adlandırılır sayfalar. Soru havuzu sayfanıza girdiğiniz soru miktarı ve ders adı farketmeksizin dinamik yapıdadır. 100 tane ders 1048576 tane soru girebilirsiniz ve Soru Havuzundan başka bir sayfaya geçtiğinizde sorular otomatik olarak derslere göre sıralanır. Mevcut hali ile tüm dersleriniz için 20 soruluk sınav ve cevap anahtarı hazırlanması 2 -3 sn kadar sürmektedir. D sütununa sınav sorusu için 1,10,20,100 vs. farketmez C sütunundaki maksimum sayıya kadar sayı girebilirsiniz.

Konu Sahibi
Kolaylık olması için her dersi ayrı sayfaya ayırdım. 1, 2, 3, 4 isimlerini verdim.
Ancak Bütçe Hazırlama ve Uygulama dersinin sorusu yok, bu dersi de eklemek için 5 adında sayfa oluşturun, soruları diğer sayfaların formatında olsun, onu da algılayacaktır.
Her dersten 20 soru alacak şekilde hazırladım.
Robot sayfasında Sınav Hazırla düğmesine tıklayın, biraz uzun sürebilir.
Hocam eline sağlık düzenleme yaptığınız dosyada soru kağıdında bazı sorularda cevaplar çıkıyor. Cevapta ise sorular çıkıyor. Ayrıca benim şöyle bir problemim var ben soru havuzuna daha ekleme yapacağım dersler olacak. Yaklaşık 10 adet mevzuattan sorumluyum ve sınav kağıdındaki soru sayıları da değişecek. Onun için tek bir çalışma sayfasında olması bana mantıklı geliyor.
Size zahmet vereceğim kod üzerinde istediğim şey yapılabilir mi? Bu konuda yardımcı olabilir misiniz?

HTML:
Kod:
İçeriği görebilmek için Giriş yap ya da Üye ol.

RandBetween(1, 101) forümülündeki
minimum olan değeri:
KAÇINCI(A2;'Soru Havuzu'!I:I;0)-1
max olan değeri:
TOPLA.ÇARPIM(MAK(('Soru Havuzu'!I:I=A2)*(SATIR('Soru Havuzu'!I:I)))-1)
yapma imkanım var mı? Yapabilirsem excel formülünü vba da nasıl yazabilirim? Forum içerisinde var ise yönlendirebileceğiniz konu oraya da bakabilirim. Zahmet vermekde istemiyorum sizlere.İyi akşamlar ve iyi forumlar dilerim. 🙏

Hocam eline sağlık düzenleme yaptığınız dosyada soru kağıdında bazı sorularda cevaplar çıkıyor.
Soru havuzu sayfasında, 160. satırdaki, Sözleşmenin devri ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? Sorusunun E şıkkını boş bırakmışsınız o yüzden oluyor.

#4 mesajdaki dosyayı isteğinize göre yeniden düzenledim. Robot sayfasındaki,
Soruları Tespit düğmesine tıklayınca dersler, kaç soru olduğu ve bunların Soru Havuzu sayfasındaki konumları geliyor.
Daha sonra siz Sorulacak Soru Adedi sütununu doldurun.
Sınav Kağıdı düğmesine tıklayın.
Cevapları da kaydediyor.
Not. Cevap şıklarını boş bırakmayın. Özellikle E şıkkını:)

Son düzenleme:
Ekli dosyada Robot sayfasında B2 hücresinden ister tüm dersleri ister tek dersi seçebilirsiniz. Ekleyeceğiniz ders ve sorular dinamik olarak bu tablolara eklenmekte ve listelenmektedir.

1736254036630.png
C sütununda o desr için soru havuzunda kaç adet kullanılabilir soru olduğu göstrerir. D sütununda kaç soruluk sınav hazırlamak istediğinizi belirlediğiniz alandır (Kullanılabilir soru sayısından fazla sayı girilmesine karşı uyarı mesajı veren kontrol eklenmiştir). Gerekli bilgileri girip Sınav Hazırla Butonuna bastığınızda sınav soruları ve şıkları dikey olarak formatlanarak hazırlanır, cevap anahtarı sadece soru numarası ve doğru cevap şeklinde hazırlanır.
1736254326967.png1736254370276.png

Konu Sahibi
Ekli dosyada Robot sayfasında B2 hücresinden ister tüm dersleri ister tek dersi seçebilirsiniz. Ekleyeceğiniz ders ve sorular dinamik olarak bu tablolara eklenmekte ve listelenmektedir.

Ekli dosyayı görüntüle 31479
C sütununda o desr için soru havuzunda kaç adet kullanılabilir soru olduğu göstrerir. D sütununda kaç soruluk sınav hazırlamak istediğinizi belirlediğiniz alandır (Kullanılabilir soru sayısından fazla sayı girilmesine karşı uyarı mesajı veren kontrol eklenmiştir). Gerekli bilgileri girip Sınav Hazırla Butonuna bastığınızda sınav soruları ve şıkları dikey olarak formatlanarak hazırlanır, cevap anahtarı sadece soru numarası ve doğru cevap şeklinde hazırlanır.
Ekli dosyayı görüntüle 31481Ekli dosyayı görüntüle 31482
Üstadım bununla ilgili çok küçük bir revize isteme imkanım var mı sizden? Bütün derslerden oluşturulan soru ve cevap kağıtlarını tek bir yerde toplayıp çıktı alma imkanım var mı? Ben bu sorulardan kendime deneme sınavları hazırlayıp çıktı halinde kendimi sınav yapacağım her biri için ayrı ayrı çıktı ile uğraşmamak için tek bir çıktı ile çözme imkanımız var mı? Ellerinize sağlık benim oluşturmak isteyipte adını koyamadığım çalışma olmuş. Gerçekten çok teşekkür ederim.

Tek sayfaya yazdırma opsiyonunu da gece eklemeye çalışırım. Biraz boşluğum vardı o arada bir ki soruyla revizyon talebine ve içime sinmeyen bir iki cevaba bakabildim ancak.

Konu Sahibi
Çalışmayı isteğinize göre revize edip yeni bir buton ekledim bu buton tek sayfada genel sınav hazırlar.
Üstadım kusura bakmayın geç dönüş yapabildim çünkü bilgisayar başına yeni oturabildim. Aradığım şey tam olarak buydu. Elinize ve emeğinize sağlık. Çok teşekkür ederim. :)

Durum
Konu Çözümlendiği İçin Kapatılmıştır.
Geri