• DİKKAT !

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak Dosya Yükleme tamamen ücretsizdir.

Soru Çözücü/Solver Projelendirme ve Şarta bağlı diğer projeyi seçme zorunluluğu

Cnyd

Yeni Üye
Aldığı beğeni
1
Excel V
Office 2019 TR
Konu Sahibi
Herkese Merhaba,

Excell de projelendirme çalışması örneğinde maksimizasyonla alakalı bir sorum olacak;
Önümüzde 20 tane farklı tutarlardan getirileri olan projeler mevcut. Karşılığında maliyetlerine ilişkin farklı farklı kısıtlamalara karşılık tutarlarda yer alıyor. İstenen; hangi projeleri seçersek maksimum getiriyi elde ederiz? Soru bu kadarla kalmıyor :) Buraya kadar olanı standart çözücü ile çözüm üretiliyor ancak ayrıca bir kısıt daha var şöyleki;
Yapacağın maksimizasyon sonucu proje X de bu maksimizasyon içerisinde yer alırsa proje Y ' yide seçmek ve maksimizasyona dahil etmek zorundasın.

Kısıtlamalarda proje X in sonucu sıfırdan büyükse Y yide seç tarzı bir bağlantı bulamadım. Bu durumla alakalı yardımcı olursanız sevinirim.

Kolay gelsin

Çözücü çalışıp sonuçlandıktan sonra proje y yi nasıl seçebilir ki ? universite ödevi ya da projeniz mi

Konu Sahibi
Durumu biraz daha açmak gerekirse;
İnşaat firmasında olduğumuzu düşünelim. 10 tane proje var önümüzde. Bunların getirileri ve yapım maliyetleri (kısıtlar) belli. Bizden istenen bu maliyetler ile hangilerinden kaç tanesini seçmeliyim ki maksimum getiriyi sağlayabileyim. Buraya kadar sorun yok, çözülüyor.
Böylesi çözümde diyelim ki sonuç proje 1-3-5-7-8 çıktı. (Proje 6 yok)
Ancak ek bir kısıt daha var şöyle ki;
Durumu çözeceksin ancak çözerken veya çözüme giderken sallıyorum en yüksek getiri sağlayacak projelerin içinde proje 5 de yer alırsa; proje 6 yı da seçmek zorundasın. O zaman maksimum getiri ne olur?
Sıkıntı burada başlıyor. Çözüm parametresi alanında örneğin eğer ile koşul versek belki sonuç türetebiliriz ancak kısıtlama girerken, burayı tara bu taramanın sonucunda proje 5 değer alırsa 6 yı da her koşulda dahil et gibi bir kısıtlama yapılamadı

Anladim ve hatirladim bakicam bugun
Siz yazdiginiz denklemin ekran görüntüsünü atarmisiniz.

Konu Sahibi
Örnek bir çalışma ekledim. Çözücüyü çalıştırmadan önce en yüksek getiri proje 9 gibi görülüyor. Maksimizasyona girince proje 6 çıktı. Bu durumda proje 6 yı yapmak mantıklı ancak; farklı koşullardan ötürü proje 6 yı seçersek eğer proje 8 inde seçilmesi zorunlu olsun ve kaç adetle olacak? Bu durumda toplam getirimiz ne olur?
Çözücü ekranında sorun yaşadığım alan burası. Çözüm parametreleri girişi öncesinde biz 6 nolu projenin maksimum olacağını bilmiyorduk. Öyle bir parametre girilme ki eğer bu projeler içerisinden bir veya birden fazla çıkacak sonuçta, hangileri olursa olsun, seçimler içerisinde proje 6 yer alırsa, 8 yer almazsa, 8 ide dahil et gibi bişey :)

Ekli dosyalar

Proje 6 yi secerseniz proje 8 de dahil olacak mutlaka

Peki cozumde proje 8 olacaksa proje 6 da mutlakaolmak zorunda mı ???

Konu Sahibi
Proje 6 tamamen rastlantı. Başlangıçta hangisi olacağını bilmiyoruz. Bildiğimiz kısıt sonuçlara göre proje 6 çıkarsa ve seçime konu edilirse proje 8 de seçilmek zorunda. Paylaşmış olduğum örnek maksimizasyonun da proje 8 değer olarak sıfır alıyor. Ancak başta ki kısıttan ötürü onunda değer alması gerekli. Yani proje 6 ya değer gelecekse 8 e değer gelmeli

Diğer sorunuz için farklı bakış açısı. Ayrı pencere de onu da görebiliyor olsak bir bakış açısı daha eklemiş oluruz :)

Suan bilgisayarda degilim fakat şu tip bir kisit eklemeli

X 0 ya da 1 e eşit olmak üzere;

X6 = X8 gibi
Boyle olursa 6. Proje cozume girerse 8 de girer
Yada 6 girmezse 8 de girmez
X6<= x8 desek

6 girerse 8 de girmek zorunda ama 8 girerse 6 girmek zorunda degil. Sanirim.

Konu Sahibi
Kısıtlamalarda bu şekilde bir kısıtlama yapılamadı yada ben yapamadım. Seçimler standart. Küçük eşit, büyük eşit, eşit, tam sayı, ikili, fark.
Bunların dışında bir kısıtlama gerekir diye düşünüyorum

ben yapmaya çalışayım zaten doğrusal olmayan grg işaretlemişsiniz basit lp olacak
siz öğrencimisiniz bi söyleseniz :D

Geri